Dodik Izetbegovića nazvao kretenom i ponovo negirao genocid

2 Min Read

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio da je RS “legalna, legitimna i samoodrživa”, a da je lider SDA Bakir Izetbegović nezadovoljan pozicijom svoje stranke nakon izbora, te da zbog toga skreće pažnju na sebe izjavama o RS.

Na pitanje novinara kako komentariše posljednju izjavu Bakira Izetbegovića, gdje je na jednom od iftara RS nazvao genocidnom tvorevinom, Milorad Dodik je rekao:

– Kreten, kako može reći. Nisam optužen ni za kakav genocid. Dobio sam izbore, i to 12 puta zaredom. To što se njemu ne sviđa i što je ogorčen na svoju poziciju – to je njegova stvar. Ali isto tako dok smo na nivou BiH pokušavali da napravimo zajednički pristup, nismo uspijevali jer su oni imali skrivene namjere. Oni su instruisali i hrvatski nacionalni pristup organima u BiH podmićivanjem različitih ljudi i usmjeravanjem na donošenje odluka isključivo u interesu SDA i muslimana u BiH – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, ocijenio je da je zbog takvih stvari Izetbegović “eliminisan”, dodajući da je on politički gubitnik koji nema šanse da se vrati, te da pokušava da skrene pažnju na sebe ovim izjavama.

– Kakav genocid? Ne postoji genocid. To postoji u njegovoj glavi. Ali, ne postoji genocid o kome on govori. RS je legalna i legitimna. BiH je sastavljena od FBiH i RS, znači da je ustavna kategorija. RS ostvaruje svoja ustavna ovlaštenja. RS je nezadovoljna transferima koji su se dogodili na bazi nasilja, a koje su izvršili visoki predstavnici podržani od Amerike, Britanije i nekih drugih. Borimo se protiv toga i nastavit ćemo da se borimo – istakao je Dodik.

Share this Article