Nurkić 2017. bio u fokusu zbog patika “Never forget genocide”, evo šta je poručio tada

3 Min Read

Košarkaški reprezentativac BiH Jusuf Nurkić već devet godina igra u NBA ligi. Prvo je bio član Denver, a od 2017. godine je član Portlanda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U centru pažnje medija, kako u regionu, tako i u svijetu, bio je 2017. godine kada je na svojim patikama ima ispisanu poruku “Never forget genocide”.

U nastavku pročitajte osvrt “Avaza” i izjavu Jusufa Nurkića za naš medij, koja je objavljena 1. decembra 2017. godine, neposredno nakon tog događaja.

Jusuf Nurkić spada među sportiste koji gledaju mnogo dalje od terena i ne libe se komentirati teme pred kojima mnogi zatvaraju oči.

Dvadesettrogodišnji Živiničanin, koji u dresu Portland trejl blejzersa igra svoju četvrtu i za sada najuspješniju sezonu u američkoj NBA ligi, i daleko od domovine pomno prati zbivanja u Bosni i Hercegovini.
Burne reakcije

Najnovije presude za ratne zločine počinjene u našoj državi, naišle su na burne reakcije u BiH i regionu.

Našeg košarkaškog asa naročito su iritirala i potresla nastojanja pojedinaca, koji bi željeli ne samo da minimiziraju nego i da, ako je kako moguće, prebrišu zločine i genocid koji je u periodu od 1992. do 1995. godine počinjen nad Bošnjacima.

Stoga je,kako nam je potvrdio, odlučio da, kao simboličnu podršku žrtvama, u svim narednim utakmicama najjače svjetske košarkaške lige na svojim patikama ima ispisanu poruku “Never forget genocide” (“Ne zaboravite genocid”).

Već igram u patikama na kojima je napisana ta poruka. U svakoj sljedećoj utakmici bit će isto – rekao nam je Nurkić, koji nije želio detaljnije govoriti o ovoj temi, naglasivši da poruka dovoljno govori.

Emocije prema svojoj državi Jusuf nije mogao skriti i u nedavnom velikom intervjuu za čuveni američki sportski portal “Sports Illustrated”, koji je Jusufovu karijeru nazvao “putovanjem od anonimnog tinejdžera s Balkana do potencijalnog temelja NBA ekipe”.

– Zaplačem kad god odem kući, jer se ništa ne mijenja i svi su zaglavljeni u mjestu.

Sa 1.000 dolara mjesečno, u Bosni možete sjajno živjeti, sa 10.000, vi ste kralj – rekao je Nurkić, koji ove sezone blista kao startni centar Portland trejl blejzersa sa prosjekom od 15,1 poena, 7,7 skokova i 2,1 asistencijom po meču.

Share this Article