STIGLA REAKCIJA AMERIČKE AMBASADE: “Laž je da smo utjecali na osuđujuću presudu Novaliću!” (FOTO)

1 Min Read

“Dobili smo nekoliko upita novinara da komentiramo lažne i obmanjujuće optužbe da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država utjecala na sudski postupak u slučaju protiv Fadila Novalića i drugih”, saopćeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Reagirajući na medijske upite, nakon prozivanja u Sudu BiH da su utjecali na donošenje osuđujuće presude u slučaju afere Respiratori, na Twitteru Ambasade SAD su “snažno odbacili” takve navode.

“Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju nezavisne i hrabre institucije za provođenje zakona, tužilaštva i pravosuđa koje rade u ime građana ove zemlje na istrazi, procesuiranju i kažnjavanju korupcije, koja muči bosanskohercegovačku demokratiju i ekonomiju, i koja je razlog zbog čega mnogi građani ove zemlje odlaze i grade živote za sebe i svoje porodice negdje drugdje.

Anketa za anketom i metrika za metrikom naglašavaju da građani nemaju povjerenja u ove institucije i da je korupcija sve gora.

Oduvijek smo pozivali pravosudne institucije u BiH da pozovu moćnike na odgovornost za svoje postupke.

Optužbe da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država utjecala na bilo koji aspekt ovih ili bilo kojeg drugog sudskog postupka su lažne i obmanjujuće. Snažno ih odbijamo”, stoji u saopćenju Ambasade SAD.

Share this Article