DF zvanično predložio izmjene Izbornog zakona koje deblokiraju formiranje vlasti

2 Min Read

DF je zvanično uputio u parlamentarnu proceduru uputio izmjene Izbornog zakona BiH.

Naime, Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas će na sjednici raspravljati o imenovanju Vlade FBiH. Poznato je su slaglasnost za imenovanje nove Vlade dali predsjednica FBiH Lidija Bradara i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, dok SDA-ov Refik Lendo ne želi dati svoj potpis jer u njegova stranke ne čini većinu.

Ipak, za imenovanje su potrebne saglasnosti kompletnog rukovodstva, pa je proces fomiranja vlasti u svojevrsnom ćorsokaku.

Dok se očekuje da će blokadu riješiti visoki predstavnik Christian Schmidt, DF je, danas dakle, u proceduru uputio rješenje koje podrazumjeva izmjene Izbornog zakona.

Radi se o opciji po kojoj su za imenovanje Vlade FBiH potrebna dva glasa u rukovodstvu FBiH te većina u Predstavničkom domu te u klubovima naroda Doma naroda FBiH.

Pored toga, prijedlog predviđa i vanredne izbore u FBiH.

“Predsjednik Federacije, uz saglasnost namjanje jednog potpredsjednika, imenuje Vladu Federacija nakon konsultacija sa premijerom ili kandidatom za tu funkciju u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednica. Vlada Federacije BiH je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije u roku od najviše 30 dana nakon dostavljanja odluke o imenovanju Vlade Federacije, potpisane od predsjednika i najmanje jednog potpredsjedniak Federacije. Ukoliko Vlada Federacije ne bude imenovana i potvrđena u ukupnom roku od 60 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika, raspisuju se prijevremeni izbori u Federaciji BiH”, navodi se u prijedlogu izmjena.

No da bi prijedlog DF za izmjene Izbornog zakona bio usvojen potrebno je da za njega glasaju dvije trećine zastupnika.

Share this Article