DRAMA U PARLAMENTU FBiH: Pogledajte zestoku raspravu Dennisa Gratza i Damira Nikšića, na kraju se uključio i Salko Zildžić – “Šta hoćete vi?” (VIDEO)

3 Min Read

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj treba da se zastupnicima prezentira informacija predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradare o prijedlogu za imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održava se danas u Sarajevu.

Međutim, ubrzo nakon početka, sjednica se pretvorila u burno nadvikivanje, svađu i žestoke rasprave da li je ispoštovan prvo Ustav FBiH a zatim i poslovnik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Poslanici SDA tvrde da je poslovnik grubo prekršen od strane rukovdstva Doma i većine koju čini šest stranaka plus HDZ. Posebno je burna rasprava uslijedila oko prava potpredsjednika FBiH Refika Lende da ne podrži sastav Vlade FBiH koji je dogovoren na sastanku lidera SDP-a Nermina Nikšića i lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Zastupnik Nikšić je na tu temu kazao da se Lendo, kao potpredsjednik FBiH bavi nečim što nije njegov posao, spominjući pri tome “Lendinu izjavu o zaštiti Bošnjaka”.

“Pošto smo usvojili tačku dnevnog reda prekršili smo Ustav, a da nismo opet bi prekršili. Zašto bi mi kršili Ustav kako to vama odgovara. Mi ćemo kršiti Ustav kako mi hoćemo, a ne kako vi hoćete”, rekao je Nikšić.

Nikšiću je potom replicirao Gratz.

“Prema javnosti se stvara nefer slika, da je gospodin Lendo, kroz one izmjene koje je nametnuo visoki predstavnik 2. oktobra, i stavlja mu se na teret kao da on blokira volju građanskog doma. On kao i druga dva člana izvršne vlasti ima pravo da se očituje, da da ili ne da saglasnost. Molim da se prestane sa spinom da neko ovdje nešto blokira. Imaju apsolutno pravo da ne daju svoju saglasnost”, poručio je zastupnik Gratz.

Gratzu je odgovorio Nikšić, kazavši da on ne spinuje.

“Po Ustavu FBIH formiranje vlade nije pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Ako jeste potegnite to pitanje u Klubu Bošnjaka, da imate dvije trećine, a onda mogu prepoznati da je istina ono što tvrdi gospodin Lendo”, poručio je Nikšić.

Ponovo je uslijedio odgovor Gratza.

“Šta vi hoćete? Zašto nas izluđujete sedmicama sa stvaranjem fiktivnih pritisaka na rukovodstvo? Mora biti po Ustavu FBiH saglasnost predsjednika i oba potpredsjednika FBiH. Čovjek neće da da saglasnost, pa popustite nas više. Rekao vam je i gospodin Schmidt neće interevenisati, a bili ste na prijemu na nekoj sećiji u Američkoj ambasadu. Ne možete na silu formirati vlast kako ste htjeli jer vam Ustav FBiH to ne omogućava”, rekao je Gratz.

U raspravu se zatim umiješao i zastupnik SDA Salko Zildžić. On je poručio da rukovodstvo FBiH nije imenovalo Vladu FBiH. Prekršen je Poslovnik, rekao je on, jer se raspravlja o nečemu za što zastupnici nisu dobili materijal.

“Lendo ima pravo da se pita za osam Bošnjaka u Vladi FBiH. Ustav nije kazao koji su to kriteriji na osnovu kojih treba dati saglasnost”, istakao je Zildžić.

Share this Article