„SDA puštena niz vodu, Sebija Izetbegović, Osman Mehmedagić i Fadil Novalić iza sebe imaju….”

2 Min Read

Presuda Fadilu Novaliću došla je poslije oduzimanja zvanja Sebiji Izetbegović, supruzi lidera SDA Bakira Izetbegovića i stavljanja na „crnu listu“ SAD-a doskora nedodirljivog šefa Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića poznatog kao Osmica i to zbog korupcije, pišu banjalučki mediji pod kontrolom Milorada Dodika.

Politolog Mirko Matić kaže da Sebija Izetbegović, Osman Mehmedagić i Fadil Novalić iza sebe imaju kompromitujuće afere za koje je javnost znala dugo, ali i da su sprovođenje pravde prolongirali visokorangirani funkcioneri SDA.

– Ovi događaji nikako ne predstavljaju slučajnost. Verujem da se samo čekao pogodan trenutak da ovi kadrovi budu procesuirani, a trenutak je sada odličan, jer nema nikoga iz SDA sa dovoljno jakim uticajem da opstruiše procese koji se vode protiv ovih osoba – ocijenio je Matić.

-Stvara se utisak da se ovim događajima, posebno stavljanjem Osmice na „crnu listu“, Zapad udaljava od SDA te će interesantno ispratiti i poteze koje će u budućnosti povlačiti i Christian Schmidt. SDA treba kadrovska reforma, jer je porodica Izetbegović nakon svih ovih dešavanja postala balast koja prijeti da potopi brod. Ovo je i jasna poruka drugima da je nemoguće prikrivati kompromitujuću političku prošlost svojih kadrova, jer ako se s tim ne suoče kada su jaki, demoni iz prošlosti će ih stići čim oni izgube svoju moć – zaključio je Matić.

Share this Article