Bijela rada – čuvar ženskog zdravlja i ljepote

6 Min Read

Od svih ljekovitih biljaka koje u prirodi samoniklo rastu – samo jedna simbolizuje čistoću i nevinost. Riječ je o bijeloj radi, koju u mnogim mjestima nazivaju i krasuljak, jer joj se zbog ljepote i mirisnih nota svi dive, naročito pripadnice nježnijeg pola. Stoga ne čudi što je ona jedna od rijetkih ljekovitih i dekorativnih vrsta koje često koriste upravo žene, kako u kozmetičke i zdravstvene svrhe, tako i za ukrašavanje kućnih prostorija. Međutim, bijela rada specifična je po ljekovitim svojstvima. Naime, dugo se nije znalo niti se moglo predpostaviti da je ova biljka bogata flavonidima i antocijanima, sastojcima koji se prvenstveno nalaze u bobicama ribizle, kupine, borovnice i grožđa, ili u voću poput višnje i trešnje. Savremena naučna saznanja o bijeloj radi doprinijela su tome da tu biljku danas posmatramo i kroz prizmu terapijske primjene, a ne samo kao ukras zelenih travnatih površina našeg prirodnog okruženja.
Za kožu bez fleka i bora

Posebnu opasnost po zdravlje i izgled kože predstavljaju ultraljubičasti zraci. Dugotrajno izlaganje našeg najvećeg oragana UV zračenju daje osobi preplanuli izgled, kojem se često teži. Ipak koža “pamti”, pa kad se iz ljetnog pređe u zimski period, na površinu polako isplivaju posljedice u vidu tamnih fleka i sve vidljivijih bora. Fleke na koži posljedica su hiperpigmentacije, jer UV zraci stvaraju veću količinu pigmenta melaina, dok zbog gubitka kolagena koža postaje manje zategnuta i elastična, a bore na licu sve uočljivije. Farmaceutski preparati za suzbijanje tamnih mrlja i pijega na koži sve češće umjesto vještačkih supstanci sadrže izolovane sastojke cvijeta bijele rade poput arbutina, koji doprinose efektu izbjeljivanja. Osim toga, ekstrakt cvijeta bijele rade stimuliše stvaranje kolagena, što za krajnji rezultat ima zatezanje kože, koja poprima zdraviji i mlađi izgled.
Kad prehlada uzme maha

Bol u grlu, kašalj i groznica česti su pratioci nepreležane ili neadekvatno liječene prehlade, gdje je došlo do pogoršanja stanja. Srećom, dar prirode kakav je bijela rada može se iskoristiti i u ovim situacijama. Naime, sastojci cvijeta bijele rade djeluju protivuplano, olakšavaju iskašljavanje i smanjuju nadražaj na kašalj, te se čaj od ove biljke koristi za ispiranje upaljenog ždrijela, ali i u slučaju bronhitisa. Također, bijela rada djeluje kao dijaforetik, što znači da, slično kao i cvijet zove, stimuliše znojenje, što je važno prilikom snižavanja povišene temperature.

Lična karta

Kako izgleda? Bijela rada spada u zeljaste biljke visine do 15 cm. Listovi jajastog oblika i ponegdje blago nazubljenog oboda skupljeni su u rozetu. Sirovi ili skuhani mladi listovi mogu se jesti, te u nekim zemljama služe kao dodatak za pravljenje salate. Na stabljici se nalazi cvijetna glavica sa žutim središnjim dijelom, koji je oivičen gusto raspoređenim bijelim ili rozkastim laticama. Izgled bijele rade mnoge podsjeća na kamilicu ili rimsku kamilicu, te ih ljudi često miješaju.

Gdje raste? Spada u rasprostranjene biljne vrste. Kao samonikla vrsta nastanjuje livade u dolinama i rijekama, ali može se pronaći i na većim nadmorskim visinama. Bijela rada je otporna biljka, pa može opstati u gradskim uslovima, u parkovima ili uz puteve. Kao ukrasnu biljku, mnogi je bez poteškoća uzgajaju u dvorištima ili baštama.

Kada se bere? Najčešće u proljeće i početkom ljeta. Od svih biljnih dijelova, najveću upotrebu u terapijske svrhe ima cvijet bijele rade, koji sadrži preko sedam aktivnih sastojaka odgovornih za ljekovite i antiejdž efekte. Cvijetovi se sakupljaju dok su potpuno otvoreni, po sunčanom vremenu u posljepodnevnim satima, a potom se suše na promajnom mjestu i koriste usitnjeni.
Pomoć u slučaju reumatskog bola

Zbog pada nivoa estrogena, ženama u menopauzi gotovo najviše strada koštano – zglobni sistem. Osteoporoza nerijetko ide ruku pod ruku s reumatskim tegobama, koje su često praćane bolnim, oteklim zglobovima i smanjenom radnom sposobnošću mišića.

Zahvaljujući flavonidima i antocijanima, bijela rada suzbija bol i vraća funkciju zglobovima, a pokazala se djelotvornom i u slučaju uganuća, iščašenja i mišićnog premora.
Da stomak radi kao sat

Bijela rada također će vam pomoći da ublažite i neke od gastrointestinalnih tegoba, jer osim što ispoljavaju blago laksativno dejstvo, sastojci cvijeta ove bilje neutrališu i neprijatne grčeve u stomaku.
Recepti:

Protiv reume

Naravite mast tako što ćete pomiješati dobro ustinjene listove bijele rade s duplo manjom količinom stino sjeckanih listova crnog sljeza. Mješavinu potom sjedinite s potrebnom količinom maslaca ili svinjske masti, pa dobro sve zagrijte. Još vruću mast procijedite kroz sterilnu gazu u čistu staklenu posudu. Mast utrljavajte u bolne i upaljene zglobove dva – tri puta dnevno.

Za njegu kože

U litar vode preručite 100 g ustinjenog cvijeta bijele rade. Zagrijavajte to do ključanja, a potom skinite posudu s vatre i pustite tečnost da se ohladi. Pripremljenu tečnost zatim procijedite i korisite spolja za njegu kože i ispiranje plitkih rana koje su već u procesu zarastanja.

Protiv simptoma prehlade

Pripremite čaj tako ćete kašičicu – dvije sitno sjeckanog suhog cvijeta preliti šoljom (oko 200 ml) proključale vode i nakn 15 minuta procijediti. Zasladite medom po želji. Napomena: čaj se nezaslađen može korisiti u slučaju probavnih smetnji, poput slabog varenja ili zatvora.

Detoksikujte organizam

Za uklanjanje štetnih materija iz tijela koristite sok koji se dobija cijeđenjem svježih cvijetova i listova. Kašiku do dvije soka izmješajte s decilitrom vode i po želji zasladite medom.

Share this Article