Grizete nokte? Saznajte kako prestati s tom groznom navikom

4 Min Read

Nokte grize 20 do 30 posto populacije, i djece i odraslih. Osim što je to ružna navika nakon koje nokti ne izgledaju nimalo lijepo, ona povećava rizik od razvoja kožne infekcije i prijenosa virusa, bakterija…

„Grizenje noktiju je samoumirujuće ponašanje, baš kao i čupanje kose ili štipkanje kože. Tim dijelovima tijela je lako pristupiti, a rezultati nisu lako vidljivi drugima. Najčešći razlog zašto ljudi grizu nokte je to što se tako umire kad su gladni, kad im je dosadno, ako su frustrirani ili rade na teškim zadacima. U biti, grizenje noktiju jedna je od onih nepoželjnih navika za koju većinu vremena niti ne znamo da je radimo“, pojasnila Gauri Kurani, psihologinja koja se bavi i djecom i odraslima, prenosi 24sata.hr.

Takvo ponašanje može početi u djetinjstvu, a neka istraživanja čak sugeriraju kako ta navika korijen vuče u genetici. Hronično grizenje noktiju, koje se naziva i onihofagija, može oštetiti kožu oko noktiju i same nokte. To, također, povećava rizik od bakterijskih infekcija noktiju, koje mogu biti crvene, bolne, natečene i često zahtijevaju antibiotike za liječenje“, dodala je i napomenula kako ruke i nokti znaju biti puni virusa i bakterija koji se grizenjem noktiju lako prenose u organizam.

Ukoliko imate problema s ovom nepoželjnom navikom, donosimo vam osam savjeta kako prestati gristi nokte:

1. Pronađite uzrok

Zvuči elementarno, ali ako pokušavate prekinuti tu ružnu naviku, prvi korak je identificirati što je tome uzrok. Naime, ukoliko možete tačno odrediti što kod vas uzrokuje takvo ponašanje, tad imate priliku svjesno upravljati raznim situacijama i tako si pomoći u izbjegavanju te navike.

2. Pobrinite se da su ruke zauzete

Gotovo je nemoguće gristi nokte ako su vam ruke nečim zaposlene. To može biti čitanje, pletenje, izrada rukotvorina, maženje životinja ili obavljanje raznih kućanskih poslova. Osim što ćete tako manje gristi nokte, bićete i produktivniji te u konačnici zadovoljniji sobom.

3. Nosite rukavice ili zalijepite flastere

Iako rukavice nije moguće nositi u svakoj situaciji, može vam pomoći ako ih navučete na ruke u stresnim situacijama ili kada vam je jako dosadno. Pomaže i stavljanje flastera ili neke druge barijere.

4. Održavajte nokte jako kratkima

„Ukoliko su nokti vrlo kratki, manje je materijala koji možete gristi. S vremenom vam ta navika tako može postati manje privlačna. S toga, redovno kratite nokte kako biste lakše izbjegli iskušenje“, kaže dermatologinja Tifani Libi.

5. Nanesite lak neugodnog okusa

Premazivanje noktiju posebnim lakom gorkog okusa odličan je način oslobađanja od ove neprivlačne navike. Naime, čim nesvjesno prst približite ustima osjetićete gorak okus i to će vas odbiti od grizenja noktiju. Takvi lakovi nemaju boju pa ga možete stalno imati na noktima, odnosno sve dok ih ne prestanete grickati.

6. Zaposlite usta

Najidealniji način kako držati usta zaposlenima je – žvakanje ili uzimanje mentol bombona kad osjetite da biste mogli posegnuti za noktima.

7. Isprobajte štitnik za usta

Kurana predlaže da isprobate posebno dizajniran štitnik za usta koji otežava zagriz.

8. Obratite se stručnjaku

Ukoliko se nikako ne možete riješiti ove navike, a zbog toga dobivate kožne infekcije oko noktiju, nije lože obratiti se dermatologu.

Izvor: Nezavisne

Share this Article