Nikšić o Dodikovom “nagovaranju” Hrvata da napuste institucije: Otvorena prijetnja i udar na državu

5 Min Read

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odgovorio je na opasne izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji je poručio da nagovara Hrvate da sa Srbima jednokratno napuste institucije Bosne i Hercegovine,
“Danas je najveći kršćanski praznik, dan kada se obilježava uskrsnuće Isusa Krista. Nažalost, Milorad Dodik se pobrinuo da svojim izjavama, po ko zna koji put, uskrsne ideju podjele Bosne i Hercegovine. Ne volim kada se dokazujemo i prepucavamo kroz medije, a potpisali smo Sporazum na osnovu kojeg je formirano Vijeće ministara koje je za dva mjeseca pokazalo kako se može raditi u interesu svih građana u Bosni i Hercegovini”, poručio je Nikšić na početku.

No, dalje kaže, da Dodikove posljednje izjave ne ostavljaju prostora za šutnju, niti mogu proći bez reakcije.

“Još jednom želim podsjetiti da smo se odlučili preuzeti odgovornost i pokušati promijeniti stanje u zemlji. Mi smo se odlučili na kompromis, ali ne i na kompromitovanje. Neka našu odlučnost za postizanje kompromisa niko ne shvati kao našu slabost, nego kao pruženu ruku za saradnju. Naša dobra volja ima svoje granice, naročito prema onima koji to ne znaju cijeniti”, dodao je.

Dalje kaže da Dodikova izjava kako pokušava uvjeriti Hrvate da jednokratno napuste institucije Bosne i Hercegovine, te da u njihovom trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasijedanja Republika Srpska postane nezavisna država, otvorena je prijetnja i udar na funkcioniranje institucija države Bosne i Hercegovine.

“Iskoristit ću priliku da podsjetim sve one koji se eventualno povode za Dodikom kakvo je trenutno stanje kad su u pitanju prihodi i trezor u Bosni i Hercegovini. Naime, Federaciji Bosne i Hercegovine se vraća 700 miliona KM manje nego što građani ovog entiteta uplate u državnu kasu. Taj novac se prelijeva u Republiku Srpsku, koja dobije oko 600 miliona KM više nego što uplati, i Brčko Distrikt koji dobije 100 miliona KM više”, naveo je Nikšić.

On je istakao da građani Federacije BiH odavno pokazuju solidarnost sa drugim dijelovima zemlje kojim je ta solidarnost nužna.

“Stoga, iskreno se nadam da će današnje izjave g. Dodika ostati na nivou sada već uobičajenih izjava kojima pokušava da izvrši pritisak prema predstavnicima međunarodne zajednice. Nama kao supotpisnicima sporazuma predstavlja samo dodatni razlog da budemo oprezni u našim odnosima. Ne treba sumnjati da bi svaki pokušaj realizacije prijetnje i pokušaja podjele Bosne i Hercegovine izazvao našu odgovarajuću reakciju. Zato pozivam i njega i sve nas da umjesto prepucavanja i zapaljivih izjava, nastavimo ono što smo uspješno započeli saradnjom na osnovu potpisanog sporazuma, usvajanjem državnog budžeta i programa reformi kako bi građani u Bosni i Hercegovini osjetili pozitivne promjene. Institucije, kao i političari, su tu da služe građanima, a ne da budu sredstvo manipulacije za dnevnopolitičke potrebe”, zaključio je.

Podsjetimo, Dodik je u intervjuu za Politiku poručio je da RS odbija da živi, kako je rekao, u neustavnoj Bosni i Hercegovini.

“Da ne otkrivam sve detalje, reći ću dio. Bosna i Hercegovina će funkcionisati samo dok u njenim strukturama sjede sva tri naroda. Pokušavam da ubijedim Hrvate da jednokratno napustimo institucije Bosne i Hercegovine”, naglasio je Dodik.

Upitao se šta će se desiti kada se svi iz RS-a vrate u institucije ovog entiteta.

“Mislite li da ne radimo na tome? Radimo i nismo daleko od te odluke. Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo. Nemojte da se igrate s imovinom, povući ćemo sve ljude. Možete da probate, ali bolje nemojte. U našem trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasijedanja RS postane nezavisna država. Nemojte nas gurati u ćošak. Ne sabijajte oprugu koja će odskočiti i koja će vas preskočiti”, rekao je.

Share this Article