Odbila da napusti svog psa, nosila ga skoro 20 kilometara (VIDEO)

3 Min Read

“Što god da se dogodi, ne mogu napustiti Zairu”, prepričava Arija koja je odbila da pobjegne iz Ukrajine bez svojeg sibirskog haskija.

Na putu prema rumunskoj granici morala je da hoda 20 kilometara i nosi Zairu veći dio puta, dok je imala bolove u leđima. Njena odanost životinji dobila je većinom pohvale, iako su se neki pitali zašto bi indijska vlada trebala smjestiti životinje na letove za evakuaciju, kada su ljudi u opasnosti. Međutim, Zaira nije zauzimala prostor namijenjen ljudima nego je od Rumunije do Delhija putovala u kavezu u teretnom dijelu aviona, objasnila je Arija.

“Ja sam studentkinja medicine, naučeni smo da spašavamo živote bez diskriminacije. Da sam ostavila Zairu to nikome ni bi pomoglo”, kaže Arija.

Arija je 2020. godine otišla u Ukrajinu na studije na “National Pirogov Memorial Medical University” u Vinici. Brzo je stekla prijatelje, mnoge iz svoje matične države, Kerale, i svidjelo joj se da živi tamo.

Prijateljica, koja je znala da voli životinje, poklonila joj je dvomjesečno štene 2021. godine. Ubrzo su postale nerazdvojne, a kada bi ostala sama kod kuće dok je Arija pohađala nastavu, Zaira bi čak odbijala hranu. Arija je s druge strane često odbijala pozive prijatelja kako je ne bi ostavila samu.

Cijelo vrijeme strahovala je šta će biti sa Zairom ako situacija postane ozbiljna i počne rat.

Dobronamjerni prijatelji i rodbina savjetovali su joj da psa preda nekome privremeno, no Arija je to odbila.

“Znala sam da je niko drugi neće voljeti i maziti kao ja”, rekla je.

Arijina majka je podržala njenu odluku da sa sobom povede i Zairu. Njen se otac u početku nije slagao, ali je na kraju pristao.

Usred krize, uspjela je doći do pasoša za kućne ljubimce, papira za vakcinaciju i mikročip u jednom danu, uz pomoć propisa i službenika za kućne ljubimce. Arija i Zaira, zajedno s prijateljem, napustili su Vinicu u grupi 26. februara, dva dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Sjutradan su autobusom krenuli prema rumunskoj granici, ali morale su izaći 20 kilometara prije granice zbog dugih redova vozila koja su čekala na prelaz te su ostatak puta hodale. Arija je, uprkos boli u leđima, psa nosila većinu puta.

Zairu je morala nositi 10 do 12 kilometara jer je u jednom trenutku počela šepati, a na granici su čekale oko sedam sati.

Kada je konačno došao njihov red, Arijin prijatelj uspio je preći, ali nju i Zairu je gurnula grupa studenata. Zatim je podigla Zairu, što je privuklo pažnju ukrajinskog vojnika i on im je dopustio da prođu.

analitika

Share this Article