REFIK LENDO NA GODIŠNJICU FORMIRANJA 7. KORPUSA ARMIJE RBiH: “Čitav svijet sada pomaže i naoružava Ukrajinu, a nama su uveli embargo! Zašto?”

6 Min Read

Polaganjem vijenaca na središnjem šehidskom mezarju u Travniku i svečanom akademijom u Centru za kulturu općine Travnik u subotu je obilježena 29. godišnjica formiranja 7. korpusa Armije RBiH i 31. godišnjica formiranja Armije RBiH.

Obilježavanju je nazočio i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, koji je kazao kako se prošlost obilježava i odaju zahvalnost i poštovanje na brojne načine.

“Danas na mezarju, kada smo učuli dove našim šehidima, gledam naše borce, naše porodice, našeg jednog invalida sa jednom nogom, ima protezu, stoji, neće da sjedne. On stoji gordo, uči i sjeća se svega onoga što je prošao. On se osvrnuo na pređeni put od tada do danas.

Živimo danas u jednom vremenu koje je nažalost vrlo čudno. I danas ovaj rat koji pratimo u Ukrajini, čitav svijet pomaže i daje im naoružanje. I treba da se pomogne jedna zemlja koja je napadnuta. A onda, istovremeno se sjetimo 1992. godine kada je svijet zabranio nama da se naoružamo, uveo nam je embargo. Zašto? Zašto se svijet u to vrijeme okrenuo i nije dozvolio da se branimo? Da branimo suverenu državu koja je priznata”, zapitao se Lendo.

Rekao je da se i tada pokazala volja da se država brani usprkos svemu. Govorio je da je vojnika bilo, ali da oružja i opreme nije bilo.

“Nije tada, kao što danas gledamo, bilo obuke. Odmah se išlo u borbu. Nije bilo obučavanja naših vojnika, kako se danas Ukrajinci obučavaju po Njemačkoj i drugdje. I trebaju da se obučavaju. Da ih što manje gine. Mi to nismo imali. Imali smo 400 ljudi. Polovina je bila naoružana. Ostalo su tu, ali bez oruzja”, ispričao je dalje Lendo.

Rekao je i da je to bila specifičnost naše borbe.

“I već završetkom rata, kada je Armija Republike Bosne i Hercegovine trebala pobijediti, međunarodna zajednica nas je zaustavila. Zašto!? Postavljam pitanje sebi, ne vama, zašto!? U svim ratovima kroz historiju ovog svijeta, u ratu dvije vojske jedna je morala pobijediti, ostali su poraženi, predaju se… Kod nas od 1992. godine ostaju tri politike i tri zaraćene vojske i rat tako završava Dejtonskim mirom i ustavom.

I neka se i to desilo. Mi taj Dejton i dejtonski ustav i danas živimo i nažalost te tri politike. A jedna od tih politika je država Bosna i Hercegovina u granicama koje danas imamo. Naš je cilj bio Bosna i Hercegovina suverena u granicama koje danas imamo”, rekao je dalje potpredsjednik entiteta FBiH.

Ocijenio je da su druge dvije politike imale cilj da se BiH podijeli i uništi i to se nastoji i danas nastoji ostvariti. Potom je ispričao priču o posjeti jednoj porodici i jednoj nani koja je u ratu izgubila dva sina. Rekao je da je avlija i kuća uredna i čista, lijepa. Ali je u jednom momentu tokom razgovora s njim nana zaplakala.

“Onda je ušutila. Gleda u mene i pita – šta nam to radite. Što nam narod posvađaste. Bezbeli, misli na Bošnjake – muslimane. Gleda ona u mene, pita – šta nam to rade Dodik i Čović. Mi ih ne mrzimo. Mi se ne svetimo. Hoćemo s njima da živimo. A oni s nama neće. Što neće? Ja je gledam. Šutim. I zaista, čovjek tu nema odgovora. A žena izgubila dva sina u ratu.”

Lendo je stava da nije problem ni politika Dodika pa ni Čovića, “već naša politika i naše podjele”. Poručio je da se Bošnjaci ne smiju dijeliti. Pogotovo zbog politike.

“Vi sada svako malo čujete hoće li Lendo potpisati ili neće potpisati. Treba li potpisati ili ne treba. Najmanje u demokratiji je bitno hoće li neko biti opozicija ili neće. U parlamentarnoj demokratiji opozicija je izuzetno dobra. Biti na vlasti ili kritizirati vlast. I vjerujte, po pitanju tog dijela, ja nemam problem da potpišem. Neka Stranka demokratske akcije i ostali, ako trebaju, neka idu u opoziciju. Neka se bore.

Ali ima jedna druga stvar.

To je taj ponos, inat, prkos onih ljudi koji su dali svoje živote za BiH. I upravo zbog toga Bošnjaci ne smiju. Oni su krvlju najviše platili ovu državu, zbog zakletve naših šehida i njihovih života, ja neću potpisati. Pa ako treba nek ide i moja glava, ne samo moja pozicija”, poručio je potpredsjednik entiteta F BiH iz reda bošnjačkog naroda.

On je poručio da je BiH kroz historiju prolazila kroz teška vremena. Sada je bitno sačuvati jedinstvo bošnjačkog naroda. Kada ono postoji, BiH je jaka i sigurna.

Share this Article