UMANJEN PRILIV OD PDV-a: RS dobio 27 miliona manje u odnosu na januar i februar prošle godine; U najtežoj poziciji su… (VIDEO)

3 Min Read

Međunarodne kreditne obaveze umanjile su priliv novca koji je prikupljen od PDV-a. Republika Srpska je po tom osnovu dobila 27 miliona manje u odnosu na januar i februar prošle godine.

Da li su ugroženi veliki projekti i budžeti lokalnih zajednica koje taj novac planiraju u strukturi budžeta?

Milion maraka manje za JP „Putevi RS“. Poslovanje ovog preduzeća je otežano. Infrastrukturni projekti, koji nisu prioritet, biće na čekanju. Bitni projekti koji se odnose na sanaciju klizišta i putnih pravaca ne bi trebalo da budu obustavljeni.

Iz JP Putevi Republike Srpske saopšteno je da će pokušati da uklakulišu u plan ono što je nabitnije. Kažu da ne znaju šta može da se desi u narednim mjesecima i da je neophodno sve dobro isplanirati jer je uplata prihoda od PDV-a manja.

Manje novca dobile su i lokalne zajednice. Dobili su šest miliona maraka manje. Lokalno rukovodstvo moraće smanjivati rashode. Najavljuje se i mogućnost rebalansa budžeta na niže u brojnim opštinama.

LJUBIŠA ĆOSIĆ, predsjednik Saveza opština i gradova RS

“U najtežoj poziciji su lokalne zajednice koje u strukturi svog budžeta najveće prihode imaju od PDV-a. One lokalne zajednice koje imaju između 35 i 55 prihoda PDV-a u strukturi će nekako naći načina”.

Budžet Republike Srpske za prva dva mjeseca ove godine dobio je 27 miliona KM manje od PDV-a zbog povećanja međunarodnih kreditnih obaveza , iako je u januaru i februaru bilo 20,9 miliona KM više tih sredstava nego u istom periodu lani.

ZORA VIDOVIĆ, ministar financija RS

“Međunarodne obaveze prema Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu, Evropskoj investicionoj banci, EBRD-u i drugima su u januaru i februaru bile veće za 48 miliona KM u odnosu na januar i februar prošle godine, tako da je republički budžet dobio 27 miliona KM manje, opštine su dobile šest miliona KM manje i Putevi Republike Srpske dobili su milion KM manje”.

Olako podignuti krediti.Smanjenje cijena goriva. Smanjena potrošnja zbog krize. To su ključni problemi koji bi u narednom periodu mogli uticati na smanjenje prihoda u javnim budžetima”, upozorava naš sagovornik.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

“Suština je da moramo da se naučimo da štedimo. Dakle i ono što imamo da trošimo krajnje racionalno jer raspoloživa kreditna sredstva nisu ograničena pod jedan i pod dva sve su skuplja jer to diktira svjetska situacija”.

Prihodi od indirektenih poreza za prva tri mjeseca u ovoj godini iznosili su 2 milijarde 429 miliona maraka. Veći su za gotovo 9 odsto u odnosu na prošlu godinu. Sistem je takav da se prvo plate kreditne obaveze, pa se onda, po utvrđenoj formuli, novac dalje dijeli prema javnim budžetima.

(BHRT)

Share this Article