Ishrana i trening u mjesecu Ramazanu

2 Min Read

Ramazan je period kada se duhovno i tjelesno čistimo. Za one koji se bave sportom i poste, postoji dilema šta jesti i kada trenirati.

Ovim povodom za portal govori fitness trener Esnar Čolpa.

Obzirom da smo limitirani dnevnim unosom hrane i tekućine, bitno je ispravno rasporediti sve makro i mikro nutrijente.

Prijedlog za početak posta tj.sehur bi bila kombinacija proteina i zdravih masti kao što su: jaja, losos, meso, orašasti plodovi.

Kako bismo upotpunili unos minerala i vlakana i na taj način povećali iskoristivost nutrijenata koje unosimo, a u isto vrijeme pospiješili probavu, potrebno je da unesemo i vlaknasto povrće, a također i dosta tekućine.

Preporuka je da hranu pretjerano ne solite jer ostatak dana nećete biti hidrirani.

Prijedlog za kraj posta, tj.iftar bi bila kombinacija proteina i ugljikohidrata koji se brže probavljaju i pretvaraju u energiju, a koji su posebno bitni ako trening započinjemo nakon iftara jer će nam omogućiti brže da dođemo do energije. Vlaknasto povrće u ovom obroku također ne smijemo izostaviti. Hranu u ovom obroku možete više posoliti da bi nadomjestili minerale koje smo izgubili.

Lično preferiram i dodatni obrok između ta sehura i iftara, tačnije nakon treninga i on se sastoji od brzog izvora proteina kao sto je whey i lahko probavljivij ugljikohidrata kao što su: cornflakes, hurme, banane i sl.

Cilj ovog obroka jeste da što prije oporavimo tijelo, a neopteretimo digestivni trakt. Želimo brzo svariti hranu i biti u mogućnosti jesti za vrijeme sehura. Također ovaj obrok imam i na dane kada ne treniram, kako bih unosio dovoljnu količinu proteina i ugljikohidrata i nadomjestio dnevni unos.

Share this Article