OVA NAMIRNICA JE ODLIČNA ZA SRCE, MOZAK, ZDRAVU PROBAVU.. Mnogi su zaboravili da postoji, a nakon ovoga ćete je stalno koristiti

1 Min Read

Osim toga, leća sadrži polifenole proantocijanine i katehine, koji pružaju stanicama antioksidativnu zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima.

Vlakna pomažu da se glukoza sporo otpušta pa je dobra za osjećaj sitosti, odnosno za sprečavanje prejedanja. Također može poboljšati vaš metabolizam i smanjiti masne naslage, pogotovo oko trbuha.

Jedna šoljica kuhane leće ima oko 230 kalorija te je među najboljim biljnim izvorima željeza, ali i magnezija, kalija, cinka, kalcija i bakra. Ako ne jedete mahunarke prečesto, počnite s malim porcijama kako biste izbjegli nadutost. I druge mahunarke poput graha i boba daju siguran i polagan dotok energije, prenosi Gloria.

Između smeđe, zelene, crvene i žute leće nema velike razlike u sastavu nutrijenata, razlikuju se u sastavu pojedinih biološki aktivnih komponenti. Sve vrste leće sadrže polifenole, fitosterole i saponine, koji imaju pozitivan učinak na zdravlje, prenosi Radiosarajevo

Share this Article