DODIK OBJAVIO PLAN DJELOVANJA PREMA DRŽAVI: “NSRS će pozvati sudiju Ustavnog suda BiH iz RS-a da podnese ostavku”

2 Min Read

Stranke okupljene oko vladajućeg SNSD-a su potpisale dan Plan djelovanja političkih partija u RS-u za državne organe, a što je predsjednik entiteta Milorad Dodik i obrazložio na konferenciji za medije, prenosi Klix.ba.

Plan djelovanja političkih partija u RS-u su potpisale političke partije koje su došle i na Dodikov nedavni sastanak na kojem su razgovarali o današnjem dokumentu.

Međutim, SDS je odustao i nije želio potpisati dokument jer nije usmjeren na problem državne imovine, osim u jednoj tački koja kaže da će imovina biti neprikosnoveno korištena kao imovina RS-a.

“Ovaj plan aktivnosti održava uvažavanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, ali i naša prava koja smo time dobili. RS ovim planom nesumnjivo ulazi u proces nastajanja svojih ranije utvrđenih nadležnosti koje je imala Dejtonskim sporazumom. Sve tačke su usmjerene na jačanje nadležnosti entiteta”, rekao je Dodik.

Dogovoreno je i da u srijedu bude održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja bi trebala donijeti odluku o pozivanju srpskih sudija Ustavnog suda BiH da podnesu ostavku.

“Sudije Ustavnog suda su degenerisali osnovnu namjeru potpisnika Dejtonskog sporazuma da Ustavni sud bude taj koji će potvrđivati da li su zakoni u skladu s Ustavom. Oni su sebi sami uzimali nadležnosti i zloupotrebljavali položaj te se miješali u pravosuđe. Čuli smo ovih dana da oni mogu donositi odluke. Ok. Te odluke neće važiti za nas i neće se provoditi na teritoriji RS-a. Ne treba imati dilemu da bošnjačke sudije rade u skladu s partijom u kojoj su visokopozicionirani, a ne u skladu s Ustavom”, rekao je Dodik.

Share this Article