SRBIJA U ŠOKU: Komitet ministara Vijeća Evrope prihvatio zahtjev Kosova za punopravno članstvo

2 Min Read

Komitet ministara Vijeća Evrope, koji ima 46 država članica, na današnjoj vanrednoj sjednici donio je odluku da se zahtjev Prištine za članstvo u Vijeću Evrope proslijedi Parlamentarnoj skupštini.

Kako javljaju mediji u Srbiji, za ovu odluku glasali su predstavnici 33 zemlje, sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska), dok je pet bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH). Armenija nije glasala.

Delegacije Srbije je odmah nakog glasanja napustila salu, uz izjavu da će Srbija “preispitati modele daljeg učešća u organizaciji”.

Današnje vanredno okupljanje sazvano je na insistiranje Kvinte, prije svih Njemačke, koja je insistirala da se aplikacija Prištine, koja je predata u maju prošle godine, konačno nađe na dnevnom redu.

Proslijeđivanje zahtjeva Prištine za članstvo u PSSE trebalo bi da bude samo prvi korak u dugoj i komplikovanoj proceduri za prijem u ovu organizaciju i ukoliko se čitav proces ne bi ubrzavao to bi moglo da potraje i godinu-dvije.

Šef mađarske delegacije Nemet Žolt usprotivio se jutros pokretanju procedure prijema Kosova, uz pitanje da li je ovo dobar trenutak za to.

Mađarski poslanik pitanje je postavio direktno zamjeniku generalnog sekretara Vijeća Evrope Bjornu Bergeu, uz komentar da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima u Evropi potrebno jedinstvo.

Share this Article