ŠTA TO SPREMA OHR: U Sarajevu održan prvi konsultativni sastanak eksperata za pitanja državne imovine

1 Min Read

Ured visokog predstavnika (OHR), uz podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, formirao je Radnu grupu eksperata, kao dio procesa tehničkih konsultacija o državnoj imovini, a prva radna sjednica u okviru procesa tehničkih konsultacija održana je danas u Sarajevu, javlja Anadolija.

Iz OHR-a je saopšteno da ova radna grupa ima zadatak da na nivou eksperata vrši pravnu analizu različitih aspekata koji se odnose na raspodjelu imovine između države i drugih nivoa vlasti.

“Radna grupa, koju čine ugledni domaći i međunarodni pravni stručnjaci, organizirat će redovne radne sastanke na kojima će njeni članovi vršiti procjenu različitih tehničkih i pravnih aspekata vlasništva, korištenja i upravljanja državnom imovinom, te analizirati različite modele upravljanja tom imovinom, uključujući i primjere iz drugih zemalja”, navode iz OHR-a.

U saopštenju se dodaje da je cilj Radne grupe da sakupi niz stručnih mišljenja i informacija kako bi Parlamentarnoj skupštini BiH pružila pomoć u provođenju aktivnosti usmjerenih na rješavanje pitanja državne imovine.

“Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između državnog i drugih nivoa vlasti prvi je cilj Programa 5+2 i obaveza bosanskohercegovačkih vlasti na čije rješavanje se već dugo čeka”, navode iz OHR-a.

Share this Article