ŽELJKO KOMŠIĆ UOPĆE NIJE IZNENAĐEN: “Ovaj put je to samo izašlo na površinu, to je nešto što vam se stalno dešava u BiH”

3 Min Read

Uoči početka skupa patriota i građana BiH u organizaciji boračkih udruženja te Saveza boraca udruženja Patriotska liga novinarima se obratio član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kazao je kako je Dodik jučer prijetio da će otcijepiti jedan dio države, pa čak i pripojiti Srbiji, a pored njega sjedi predsjednik susjedne države koji ne reaguje na takve stvari što je već jasna poruka i Dodikova i Vučićeva.

„Druga je stvar da li će on moći u tome da uspije. A da li će uspjeti ovisi o nama i to ne samo politički da se mi svađamo, prepiremo, nego da se kanališe jedna vrsta pritiska prije svega prema institucijama BiH koje su zadužene da takve stvari i preveniraju i na kraju krajeva spriječe. U ovom slučaju to je jedino pravosuđe”, kaže Komšić.

Na pitanje kako komentariše sadržaj objavljenog audiosnimka razgovora predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i mađarskog ministra vanjskih poslova Petra Sijarta gdje govore o Izbornom zakonu na „kršćanskim vrijednostima“, Komšić je kazao da nije iznenađen.

„To je sad samo objavljeno, to već postoji, na tome se radi aktivno već godinama. Nije tu meni ništa novo, nikakvo iznenađenje. I da nisu objavili znao bih da se tako priča u tim krugovima. Ovaj put je to samo izašlo na površinu. To je nešto što vam se stalno dešava u BiH i sva priča oko izmjene Izbornog zakona i sva politika koja dolazi i iz Zagreba i iz dobrog dijela zapadnog dijela međunarodne zajednice, a interesantno u ovom slučaju potpomognuta i Rusima samo što Rusi sad imaju svog posla oko agresije na Ukrajinu, je nešto što mi živimo već. Ovo je samo sad isplivalo na površinu i sad se svi čude”, kaže Komšić.

Dodik je u Donjoj Gradini po ko zna koji put negirao genocid u Srebrenici, a Tužilaštvo BiH na čijem je čelu Milanko Kajganić nije procesuiralo nijedan slučaj negiranja genocida.

“Ja i dalje mislim da pravosuđe mora raditi ono što mu piše u zakonu. A zašto ne radi morate pitati one koji su jako stali iza Kajganića kao državnog tužioca i koji su ga zapravo doveli tu”, zaključio je Komšić.

Share this Article