Burno u Skupštini Srbije: Obradović nazvao RS “srpskom državom”, uslijedio verbalni okršaj sa Zukorlićem

5 Min Read

U Skupštini Srbije jučer je održana sjednica Odbora za vanjske poslove. Burna rasprava je nastala kada su Dveri i njima bliske stranke predložile deklaraciju o “srpskom mini šengenu” i ukidanju, kako je rekao lider Dveri Boško Obradović, granica između tri “srpske države”.

Obradović je rekao da je potrebno da se “Srbija, Crna Gora i Republika Srpska povežu u carinsku uniju, zajedničko tržište, a to bi u budućnosti moglo da preraste u balkanski mini šengen”.

“Ne postoje obrazloženje koje bih ja u ovom trenutku mogao da pretpostavim da Srbija, Crna Gora i Republika Srpska ne ukinu granica, između ove tri srpske države i da ne otvore jedan novi sistem saradnje koji bi svima bio na korist”, kazao je Obradović.

Na izlaganje Obradovića reagovao je predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić kazavši da Republika Srpska nije država, već manji entitet u Bosni i Hercegovini. Kazao i da je termin “srpski mini šengen” nedekvatan, jer u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, Srbi nisu većinski narod.

“Kao neko ko predstavlja Stranku pravde i pomirenja i poslanički klub ‘Za pomirenje’ u kojem imamo po jednu bošnjačku, srpsku i hrvatsku stranku, smatram da prijedlog koji je dao Obradović je neadekvatan iz dva razloga. Prvo korištenje izraza srpski u geografskom smislu je vrlo problematično, pogotovo na teritoriji tri suverene države. Podsjetit ću da na teritoriji Crne Gore prema posljednjem popisu živi 44 posto Crnogoraca, 28 posto Srba i 12 posto Bošnjaka. Na teritoriji Bosne i Hercegovine živi 50 posto Bošnjaka, 30 posto Srba i 15 posto Hrvata”, kazao je Zukorlić.

Dodao je da je izraz srpski mini šengen neadekvatan i podsjetio da vanjsku politiku BiH vodi Predsjedništvo BiH, što je definisano Dejtonskim sporazumom kojem je garant i Srbija.

“Tako da ne postoji nešto, što sam čuo od Obradovića kako reče, država Republika Srpska, postoji država Bosna i Hercegovina, a Republika Srpska je manji bh entitet. Glasat ću protiv ove deklaracije i apelujem radi ovoga za šta se zalažemo, to bi trebalo da bude nešto što bi sve stranke i svi narodni poslanici trebalo da se zalažemo, a to je pravda i pomirenje, ne samo u Srbiji, već na cijelom Zapadnom Balkanu”, dodao je Zukorlić.

Naglasio je da bi zaista zbližili narode i da bi među narodima napravili bolju konekciju, potrebno je “da ispoštujemo neke principe pravde”.

“Ako se zalažemo za teritorijalni integritet Srbije, ako nas boli da neko cijepa dijelove Srbije, poštujete teritorijalni integritet susjedne države BiH. Ovaj prijedlog g. Obradovića je jako destruktivan, naročito jer dolazi istovremeno sa negativnim tonovima koje smo čuli od g. Dodika prije neki dan, što ne doprinosi poboljšanju prilika na Zapadnom Balkanu i meni kao Bošnjaku, kojem je Bosna i Hercegovina matična država i Sarajevo duhovni centar, za mene su takve formulacije neadekvatne i ja vas molim da u budućim političkim potezima vodite računa o ovim stvarima koje sam spomenuo”, dodao je Zukorlić

Obradović je na to kazao da je “šokiran” izjavom Zukorlića da je za njega Bosna i Hercegovina matična država, a Sarajevo duhovni centar.

“Vjerujte Zukorliću da ste me iznenadili, ja ne mogu da razumijem, da poslije vjekova našeg zajedničkog života na ovim prostorima, da vi ne doživljavate Srbiju kao svoju matičnu državu i da vam Beograd nije duhovni i svaki drugi administrativni centar. Sa druge strane ne mogu da razumijem”, odgovorio je Obradović.

Zukorlić je u svom odgovoru kazao da on Bosnu i Hercegovinu doživljava na isti način kao što Srbi iz Bosne i Hercegovine doživljavaju Srbiju.

“Sve što Srbin iz Bosne osjeća prema Srbiji, ja to osjećam prema Bosni”, poručio je Zukorlić.

Share this Article