Lendo poručio Schmidtu da dobro razmisli o odluci koju donosi jer je možda neće moći realizovati

2 Min Read

otpredsjednik FBiH Refik Lendo je komentarisao formiranje vlasti u entitetu poručivši visokom predstavniku Christianu Schmidtu da dogovor o Vladi FBiH trebaju postići političke stranke. Kazao mu je i da, ako se odluči na korištenje Bonskih ovlasti, dobro pazi da li će to moći i realizovati.

“Domaći akteri treba da konačno sjednu i da dođe do formiranja vlade, sve ostalo je greška. Greška je ovo što prozivaju, uče kojekakve dove da im visoki predstavnik formira vladu, da neka politička partija sa hiljadu glasova učestvuje u ovome – to je nešto što građani FBiH ne podržavaju”, rekao je Lendo.

On je također uputio svoj poziv Schmidtu, ali da ne donosi nikakve odluke o formiranju vlasti u FBiH.

“Predlažem mu da pusti nas da donosimo odluke u FBiH i konačno mislim da je došlo to vrijeme, a svaka odluka njegova neće biti dobra i najpravednija kada je riječ o Vladi FBiH”, rekao je.

S obzirom na to da je Osmorka na klimavim nogama te da je sve izglednije da će teško osigurati glasove SBiH i NES-a u Predstavničkom domu ukoliko Schmidt donese kratkoročno rješenje, Lendo je poslao poruku Schmidtu da dobro razmisli o svojoj odluci i da li će je biti moguće realizovati.

“Treba dobro izanalizirati šta u ovakvim uslovima i kakvu odluku donijeti, kako je realizovati, hoće li je moći realizovati. Ja se nadam da će povesti računa o tome da odgovara svim političkim partijama, a ne samo Čoviću i da bude na duži period”, zaključio je Lendo.

Podsjetio je i na to da je Parlament FBiH usvojio zaključak koji se odnosi na poziv Christianu Schmidtu da ne donosi nikakve izmjene Ustava FBiH te je kazao da je to proslijeđeno visokom predstavniku.

Share this Article