VUČIĆ OČAJAVA: “Ko god je bio uzdržan glasao je za članstvo Kosova u VIjeću Evrope; Zato od nalogodavaca…”

2 Min Read

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, nakon jučerašnjeg glasanja u Vijeću Evrope za članstvo Kosova u tu organizaciju, doći do dubinskih i suštinskih promjena u vanjskoj politici Srbije.

“Hvala Mađarskoj, Španiji, Kipru, Rumuniji, Azerbajdžanu, Gruziji, ljudima koji su podržali međunarodno javno pravo i povelju UN. Ne smijemo da zaboravimo šta su učinili za nas i moramo uvijek da znamo da su nam ove zemlje ispred svih drugih”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, u skladu sa tim biće donijeti akti u vezi strategije bezbjednosti, ali i strategija vanjske politike.

“Radićemo na tome sa elementima da u vanjskoj politici vodimo računa o bilateralnim odnosima, ne izlazimo iz granica recipročnosti – ako neko ne poštuje naš teritorijalni intergritet zašto bismo mi poštovali njihov. Zašto bismo štitili nečiji teritorijalni integritet po svaku cijenu ako su oni protiv našeg. To nisu tektonske, ali su dubinske i suštinske promjene u politici i odgovoran odnos prema našoj zemlji”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, jučer je biti uzdržan u Vijeću Evrope bilo isto kao da su glasali za članstvo Kosova, prenosi Tanjug.

“Zato od nalogodavaca imate nagrade, ali ne očekujte to od nas i ne očekujte da budemo kuče koje će da plezi pred vama i moli za milost. Biće dubinskih i suštinskih odluka po pitanju deklaracaija i rezolucija. Na skupu SE između 15. i 20 maja očekuje se da se svih 46 jednoglasno izjasne o teritorijalnom integritetu Moldavije i Ukrajine, tu je i Gruzija, pa ćemo da vidimo našu odluku. Odluka mora da bude doneta konsenzusom, ne bi bilo lako da budemo protiv, ali da ne prejudiciram, još ćemo o tome da razmišljamo”, rekao je Vučić.

Share this Article