KO ZNA ŠTA DONOSI (N)OVO POPODNE, A ŠTA NOĆ: Nakon jučerašnjeg burnog dana na političkoj sceni u FBiH, danas se očekuje…

2 Min Read

Jučer se vodila žustra polemika između članica Osmorke, s jedne strane NES-a i SBiH-a i Trojke (SDP, NIP, NS) s druge strane.

NES i SBiH su poručili da ne postoji parlamentarna većina za formiranje izvršne vlasti u Federaciji BiH koja bi se koristila kao alibi za nametanje kratkoročnih ustavnih rješenja. Osporili su i program potpisan sa HDZ-om, Trojku optužili da ih interesju samo fotelje, te poručili da nikada ne bi mogle podržati Vladu u kojoj je Vojin Mijatović dopremijer Federacije BiH, pišu Vijesti.ba.

Trojka je odgovorila da se radi o neistinama i lažnim optužbama da su pristali na kratkoročno rješenje, kao i da na odluke Visokog predstavnika niko ne može uticati. Pozvali su OHR i Ured Visokog predstavnika da bez odlaganja donesu odluku o deblokiranju formiranja Vlade Federacije kako bi konačno na vidjelo izašlo ko, kako, zašto i čije interese brani.

HMS je kasno sinoć objavio kako je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pozvao predsjednika HDZ 1990 Iliju Cvitanovića na sastanak, te da bi uz Cvitanovića sastanku s liderom HDZ BiH trebao prisustvovati i predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin.

“Spremni smo biti dio rješenja, ali samo i uvijek jedino kao dio većinskog hrvatskog legitimiteta”, rekao je Cvitanović.

Blok HDZ 1990- HNP ima četiri zastupnika u Zastupničkom domu PFBiH.

Share this Article