KOMENTAR “JUTARNJEG LISTA”: Hrvatska ne smije slijediti “kalkulantsko-domobransku” politiku HDZ BiH prema Dodikovim opasnim planovima

4 Min Read

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić ponovno su uzburkali strasti u BiH i produbili permanentnu krizu u susjednoj državi. Krizni perpetuum mobile se nastavlja. Milorad Dodik je u nedjelju u Donjoj Gradini, povodom obilježavanja sjećanja na stradale u ustaškom logoru Jasenovac, posegnuo za svojom, gotovo dvadesetogodišnjom, mantrom o odcjepljenju srpskog entiteta. To je pojačao “tezom” o Srbima kao najvećim stradalnicima ratova 90-ih i dodao da su Srbi danas ugroženi u BiH te “najavio” ujedinjenje sa Srbijom.

Iako su sve dosadašnje najave o separaciji RS-a prošle samo kao prijeteće, ali “bezubolaženje” i “kabadahijske” provokacije kada je trebalo Rusiji i Srbiji da pokažu da imaju mehanizme za izazivanje nestabilnosti u regiji, sada je došlo do eskalacije i dizanja tenzija koje ne daju BiH da se normalizira i sredi. Sve to baš u situaciji kada se nakon nedavnih izbora konačno može formirati vlast na državnoj i entitetskoj razini. Nadovezao se i šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić rekavši: “Zašto bi Srbija bila za teritorijalni integritet BiH kada su oni suzdržani oko Kosova”. To je i Vučićeva poruka Europskoj uniji, koja je stala iza lokalnih izbora na sjeveru Kosova, a koje on smatra nelegalnima. Iz bošnjačkih su redova odmah burno reagirali, rekli da Bošnjaci neće biti nespremni kao 1992. godine te se zazveckalo oružjem. To koristi oporbeni SDA da pokaže nefunkcionalnost vladajućih “građanskih opcija” i ponovno se predstavi kao kohezivni bošnjački faktor. A HDZ BiH stoji po strani i po običaju ne komentira takve zapaljive istupe jer mu, u biti, koristi kriza, ai ne odriče se svog neprirodnog “saveznika” Dodika.

Zagreb bi se, pak, u novonastaloj krizi i pokušaju realizacije Vučićeva “srpsko-ruskog sveta” (i zbog ugrožavanja Hrvatske koja neminovno dolazi u paketu sa “širenjem” na BiH i Crnu Goru) trebao postaviti tako da se dogovara sa Sarajevom ili da s njim surađuje, bez obzira na kalkulantski domobranski stav Mostara. Treba nešto naučiti iz ne tako davne prošlosti – i Franjo Tuđman se s Miloševićem nešto “domunđavao” oko BiH, ali to nije spriječio rat u Hrvatskoj, a dovelo je do toga da se hrvatska i srpska politika prema BiH još izjednačavaju.

Ne, sva ova nova halabuka oko separacije srpskog entiteta izbila je zbog vlasništva nad imovinom. Dakle, o novcu je riječ. Dodik je napravio plan u kojem tvrdi da BiH ne posjeduje teritorij nego samovanjske granice i da je državna imovina vlasništvo entiteta, a ne Sarajevo, želi ojačati granice entiteta te da se na području RS-a ukine nadležnost suda i tužiteljstva. Time žele praktično stvoriti državu u državi, čime bi ipak napravili korak prema razbijanju BiH, a Dodik tim svojim prijetnjama želi od RS-a napraviti vlastiti posjed.

Visoki predstavnik Christian Schmidt kaže da entiteti prema Daytonu nemaju pravo na odcjepljenje: “Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni”. Tako da je i ovo stvaranje krize u režiji Dodika i Vučića proračunato, ali prozirno.

Share this Article