UDAR IZ BEOGRADA ZA KRAJ: Počela je priprema terena, zbogom, gospodine Dodik!

5 Min Read

Izdaja. Prostačka, rasistička, pokvarena i sramna. Upravo to je priredio Milorad Dodik “prijatelju” Novaku Đokoviću. Đoković je prvi put javno saznao šta o njemu misli predsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

No, ne misli Dodik to samo o Novaku, njegov je primitivni istup pred kamerama samo potvrda onoga što lider SNSD-a posljednjih godina radi iza leđa političkim neprijateljima, ali i onima koji imaju časne namjere.

Sjenu na dolazak Novaka Đokovića u Banju Luku i organizaciju ATP turnira „Srpska Open“ bacio je predsjednik BiH entiteta Republika Srpska.

Gostujući na RTS-u, Milorad Dodik je ne znajući da ga kamera u studiju već snima, uvrijedio porodicu Đoković, ali i pripadnike romske zajednice.

”Mada, mogu ti reći da su ovi Đokovići teški u pi*ku… Ljudi sve to doživljavaju na emocije, ali kada uđeš u posao, uf… Ciganija poprilična, mogu ti reći. Oni saradnici njihovi i to, onda je izgubio u poluf… Nije u polu, u četvrtfinalu. A mi sve bazirali…” govorio je Dodik na snimci koja se prekida u jednom trenutku njegovog razgovora s voditeljem, kojem je vidljivo neugodno.

Pokušao se Dodik opravdati pred svekolikom srbijanskom i bh. javnosti, iznoseći optužbe na račun RTS-a, zbog kojeg je imao „neprospavanu noć“.

Na RTS-u u pomoć zazivaju sigurnosne službe i BIA-u, a nešto kasnije sve su opravdali tehničkim problemima, omaškom, zbog koje je neformalni razgovor završio u eteru.

No, ništa nije kako se čini. Niti je slučajno!

Naime, sve se odigrava u ključnom geopolitičkom trenutku za Bosnu i Hercegovinu i novim nasrtajima na ustavni poredak BiH i najavama secesije od strane Milorada Dodika.

Dodik, prokazani najmoćniji i najopasniji ruski igrač na Balkanu, polako ali sigurno odlazi sa političke scene. Prvo je uslijedio hladan tuš od strane njegovog strateškog partnera Dragana Čovića koji se po prvi put odvažio usprotiviti Dodikovom pokušaju zaustavljanja NATO puta BiH, a nakon toga uslijedio je novi aperkat i to od strane drugog ruskog igrača u regionu – predsjednika RH Zorana Milanovića koji je „uvalio“ Dodika u nove probleme priznajući da je njegov dolazak u Derventu dobio blagoslov upravo lidera SNSD-a, iako je ovaj potonji sve opovrgavao.

Nakon toga uslijedio je ključni sastanak u Beogradu, vrlo važan u cijeloj priči. Naime, sastanak američkih ambasadora Michaela Murphyja i Williama Hilla sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio je od presudnog značaja za dalji tok događaja.

Nakon beogradskog sastanka iza zatvorenih vrata počela je priprema terena. Američki ambasadori u Srbiji i BiH „šapnuli“ su na uho predsjedniku Srbije da je ovoga puta bilo dosta i da je vrijeme da se Dodiku kaže posljednje zbogom, a onda na scenu stupa iskusni igrač Aleksandar Vučić, bivši ministar informiranja u Miloševićevoj vladi, i kreće akcija. Snimka sa RTS-a, Javnog servisa Republike Srbije pod apsolutnom kontrolom Aleksandra Vučića, „slučajno“ curi u eter, a na snimci je 30 sekundi samoubilačkog monologa Milorada Dodika.

Vučić je udario Dodika tamo gdje najviše boli. Srbija obožava Đokovića, on je idol nacije, a Dodik je prostačkim udarom na idola nacije završio karijeru u susjednoj Srbiji, samim tim olakšavši Vučiću situaciju uoči vanrednih izbora u toj zemlji, prema kojima je Dodik također imao pritajene aspiracije.

Ljudski.ba je u nekoliko navrata pisao u kakvom se stanju nalazi ekonomija RS-a i da uskoro na naplatu stižu enormni iznosi rata kredita za koje Dodikov režim nema pokrića. U međuvremenu je stigla odbijenica od Viktora Orbana, koji je odbio RS-u dati prijeko potrebni zajam i spriječiti bankrot.

Nakon posljednih poteza iz Beograda, jasno je da ni Vučić više nema namjeru održavati na životu prezaduženi bh. entitet iz kojeg mu stalno stižu prijetnje. Dodik je ostao sasvim sam, jedini njegov saveznik nalazi se u dalekom Kremlju, a trenutno je zauzet prečim stvarima, poput spašavanja okupiranih teritorija pred ukrajinskom ofenzivom, što mu je puno važnije od spašavanja vojnika Milorada. Nakon pljuske iz Srbije sasvim je jasno, došlo je vrijeme za rastanak s Miloradom Dodikom!

Share this Article