CHRISTIAN SCHMIDT SUSPENDOVAO VAŽEĆE ODREDBE USTAVA FBiH: Nova Vlada FBiH se može imenovati bez potpisa potpredsjednika iz reda Bošnjaka, ali ne može bez potpisa predsjednice iz reda Hrvata (FOTO)

4 Min Read

Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je izmjene Ustava Federacije BiH. Ali, one će stupiti na snagu tek nakon godinu dana, pod uslovom da Parlament FBiH ne izmijeni Ustav.

Istovremeno, Schmidt je privremeno suspendovao postojeće odredbe Ustava Federacije BiH koje se odnose na formiranje Vlade FBiH.

Za formiranje ovog saziva Vlade FBiH neće biti potrebna saglasnost oba potpredsjednika Federacije BiH. Dovoljan je samo potpis predsjednice Federacije Lidije Bradare i jednog potpredsjednika, u ovom slučaju, Igora Stojanovića iz reda srpskog naroda. Nedostajući potpis potpredsjednika iz reda Bošnjaka za formiranje ovog saziva Vlade FBiH nije potreban.

Osim toga, Schmidt je najavio da će izmijeniti i Krivični zakon BiH koji se odnosi na podmićivanje zastupnika.

Visoki predstavnik je pozvao Predstavnički dom Parlamenta Federacije za sazove sjednicu na kojoj će biti izglasana Vlada FBiH bez potpisa Refika Lende, potpredsjednika Federacije iz reda Bošnjaka.
U nastavku pročitajte odluku OHR-a koju je danas saopštio visoki predstavnik Christian Schmidt:

Član 1

Premijer, zamjenici premijera i ministri Vlade Federacije koje je iznijela predsjednica Federacije BiH u prijedlogu odluke koju je ona potpisala 30. marta 2023. godine, s kojom se suglasio jedan od potpredsjednika 3. aprila 2023. godine i izmijenjen 27. aprila 2024. godine, ovime se smatraju imenovanima u skladu s člankom IV.B.5., stavak (1) Ustava Federacije.

Potrebno je dati svaki potpis, dati saglasnost, posebno potpredsjednici Federacije, i održati konzultacije u cilju izvršenja imenovanja Vlade Federacije u skladu s članom IV.B. .5, stav (1) Ustava Federacije, smatraju se sačinjenim u pravilnom i urednom obliku.

Član 2

Vlada Federacije bira se nakon što njeno imenovanje potvrdi većinom glasova Zastupnički dom Federacije BiH u skladu sa članom IV.B.5. stav (1) Ustava Federacije.

Predsjedatelj Zastupničkog doma sazvat će hitnu sjednicu koja će se održati najkasnije do 28. aprila 2023. godine. Potvrđivanje imenovane Vlade bit će jedina točka dnevnog reda ove sjednice.

Član 3

Parlament Federacije će uložiti sve napore da pokrene proces izmjene člana IV.B.5. Ustava Federacije BiH koji bi, ukoliko bude usvojen na temelju člana VIII.1. Ustava Federacije BiH, mogao , osigurati da nadležne institucije u Federaciji poštuju svoju obavezu da osiguraju izbor Vlade Federacije.

Amandman u prilogu, koji je sastavni dio ove odluke, stupa na snagu 1. maja 2024. godine, pod uvjetom da Parlament Federacije BiH prije tog datuma ne odluči drugačije, amandmanom na Ustav Federacije kako je predviđeno stavkom 1. ovoga članka.

Bez obzira na stav (2) ovog članka, amandman koji je ovdje priložen stupa na snagu danom raspuštanja zakonodavnog tijela Federacije ili bilo kojeg doma u skladu s člankom IV.A.16. Ustava Federacije, ako se ovo raspuštanje dogodi prije datuma iz stavka 2. ovoga članka.

Nakon stupanja na snagu priložene izmjene i dopune imat će prednost u odnosu na nedosljedne odredbe zakona, propisa i akata. Nikakav daljnji normativni akt nije potreban da bi se osigurao njegov pravni učinak. Ipak, vlasti u Federaciji BiH ostaju u obavezi uskladiti takve zakone, propise i akte s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Član 4

Ova odluka će se bez odlaganja objaviti u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine i na službenoj web stranici Ureda visokog predstavnika i stupa na snagu odmah dok se ne važe amandmani na Ustav Federacije BiH koji su joj priloženi. Odluka stupa na snagu kako je propisano i pod uvjetima iz člana 3. ove Odluke.

Share this Article