“Poniženje građana” Demokratska fronta nakon Schmidtove odluke: Odbacujemo nametanje ustava i okupacione vlasti

2 Min Read

Iz Demokratske fronte oglasili su se nakon što je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt saopćio da je donio odluku o deblokadi formiranja vlasti u FBiH. Oni su naglasili da odbacuju nametanje ustava i okupacione vlasti.

“Demokratska fronta u potpunosti odbacuje i najoštrije osuđuje novo nametanje izmjena Ustava Federacije BiH od strane posljednjeg Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta”, naveli su iz DF-a.

Poručili su da se radi o brutalnom napada na ustavni poredak.

“Potpuno je jasno da se radi o brutalnom napadu na ustavni poredak od strane stranca u našoj državi na poziciji visokog predstavnika, a sa ciljem nametanja izbornih pravila u interesu HDZ-a BiH, te sa ciljem formiranja vlasti okupacionog kakatera koju bi pored HDZ-a činile stranke okupljene oko Čovića, u prvom redu SDP, NiP i NS”, istakli su.

Dodali su da je ovo “zločin” protiv građana.

“Demokratska fronta smatra da svako onaj ko prihvati formirati vlast po ovim nametnutim, antiustavnim i nedemokratskim pravilima vrši direktan ‘zločin’ protiv države i građana”, naglasili su.

Ističu da ovo ide u prilog političkih centara iz susjedstva.

“Prihvatiti obnašanje vlasti na okupacionoj osnovi, protivno je volji građana, a u interesu stranog faktora i političkih centara iz susjedstva”, dodaju.

Na kraju navode da je ovo historijsko poniženje.

“To znači ništa drugo do historijsko poniženje građana, u prvom redu građana bošnjaka, ali i svih onih građana nebošnjačke nacionalnosti, Hrvata, Srba i Ostalih, te građana kao takvih, koji se ne uklapaju u betonirani etnički koncept”, zaključili su.

Share this Article