SDA OTVORENO UPITALA SCHMIDTA: “Jeste li većinsku volju Bošnjaka poništili zbog toga što su većinom muslimani?”

2 Min Read

Odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne privremenu odluku je skandalozna suspenzija Ustava Federacije i svih demokratskih načela, na šta niko, pa ni visoki predstavnik nema pravo, saopćeno je iz SDA koja je reagirala na današnje nametnute odluke.

“Namjera da se iz pojedinih amabasada i OHR-a oktroira neustavna Vlada Federacije, pri čemu će se u potpunosti zaobići potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkog naroda i većinska volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ponižavajući je presedan, čije posljedice niko ne može predvidjeti.

Osim potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i Kluba Bošnjaka, ignoriše se i ubjedljiva većinska volja probosanskih stranaka koje u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH imaju najmanje 47 zastupnika. Novom nametnutom odlukom ponovo se izlazi u susret HDZ-u, kojem se na ovakav način želi omogućiti da oktroiranu Vladu formira sa manjinskom grupom političkih kolaboracionista iz Trojke, koja ima 28 zastupnika i nekolicinu kupljenih ruku.

Obrazloženjem odluke na današnjoj konferenciji za medije, u kojem tvrdi da ne djeluje protiv bilo kojeg naroda, da se ne smije ignorisati volja birača izražena na izborima i da donosi odluku jer nije bilo dogovora, Visoki predstavnik vrijeđa inteligenciju građana. Jer, uradio je upravo suprotno. Grubo je degradirao volju Bošnjaka, potpuno je ignorisao izbornu volju građana i nagradio je one koji su odbijali bilo kakav dogovor.

Od Christiana Schmidta zahtjevamo da bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti objasni da li je i njegova odluka ponovo dogovorena sa premijerom Hrvatske vlade, i je li bazirana na “kršćanskim vrijednostima i osnovama” – kako je o tome govorio mađarski ministar vanjskih poslova – odnosno da li većinsku volju Bošnjaka poništava zbog toga što su većinom muslimani”, stoji u saopćenju SDA.

Share this Article