SUD BOSNE I HERCEGOVINE DONIO ODLUKU: Umirovljeni general Armije RBiH Atif Dudaković ostaje…

2 Min Read

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH od 24. aprila ove godine za ukidanje izrečenih mjera zabrane i određivanje pritvora prema optuženom Atifu Dudakoviću, te će se on nastaviti braniti sa slobode.

Optuženom Atifu Dudakoviću su na snazi mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, na način da se optuženom ograničava kretanje na teritoriju Bosne i Hercegovine, odnosno zabranjuje putovanje izvan BiH, uz privremeno oduzimanje pasoša, zabranu izdavanja novih putnih isprava i zabranu korištenja lične karte za prelazak preko državne granice.

Zabranjeno mu je i sastajanje sa određenim osobama, na način da se optuženom zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski kontakt ili kontaktiranje preko posrednika) ili povezivanje na bilo koji način sa svjedocima navedenim u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 10.10.2018. godine, uključujući i približavanje svjedocima na udaljenosti od 100 metara, te se zabranjuje kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi sa ovim postupkom, navode iz Suda BiH.

Atif Dudaković je optužen za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), u vezi sa krivičnim djelom uništavanje kulturnih, historijskih i religijskih spomenika iz člana 183. KZBiH i ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZBiH.

Share this Article