U AMBASADI SAD-a POZDRAVLJAJU SCHMIDTOVU ODLUKU: “Žalosno je što je visoki predstavnik morao intervenisati”

1 Min Read

Kompletne odluke objavljenje su na zvaničnoj stranici OHR-a.

Na nove odluke Schmidta reagovala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na svom zvaničnom Twitter nalogu.

“Neuspjeh političkih stranaka da se odazovu pozivu Visokog predstavnika od 7. aprila i postignu konsenzus i formiraju vladu u FBiH nije ostavio Visokom predstavniku drugu opciju osim da djeluje.

Žalosno je što je Visoki predstavnik morao intervenisati kako bi osigurao uspjeh osnovnog demokratskog procesa, međutim, jasno je da bi još jedno razdoblje vlade u tehničkom mandatu bilo štetno i destabilizirajuće ne samo za Federaciju BiH, već i za cijelu BiH. Pozdravljamo poziv Visokog predstavnika strankama u Federaciji BiH da u narednom razdoblju razgovaraju o ustavnoj reformi, ali Federacija BiH ne smije ostati bez vladavine u međuvremenu”.

“Nadamo se da će sve stranke iskoristiti ovu priliku za uspostavu vlasti koja je građanima BiH bila uskraćena u protekle četiri godine. Bosni i Hercegovini je potrebna funkcionalna, učinkovita i odgovorna vlast u Federaciji kako bi se krenulo prema euroatlantskim integracijama. Pravi patriotizam ogleda se u stvaranju bolje budućnosti za sve građane”.

Share this Article