DODIK O SCHMIDTOVIM ODLUKAMA: “Kriminalan pokušaj nametanja odluke osobe koja nema nikakav legitimitet”

2 Min Read

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oglasio se na Twitteru povodom jučerašnjih odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Dodik je napisao da je stav Republike Srpske jasan i poznat, te da odluka Christiana Schmidta, kojom se navodno nameće dopuna Krivičnog zakonika, neće biti objavljena u “Službenom glasniku” i neće se primjenjivati u Republici Srpskoj.

“Šmit nije visoki predstavnik jer nema mandat potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN i njegove odluke nemaju nikakvo pravno dejstvo. Ovo je kriminalan pokušaj nametanja odluke osobe koja nema nikakav legitimitet”, poručio je Dodik.

Podsjetimo, u nizu odluka koje su donesene iz Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, gotovo da je promakla ona koja se tiče izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske. Krajem radnog dijela dana, Christian Schmidt je jučer, u namjeri da deblokira formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine posegnuo za bonskim ovlaštenjima i, uz ostale, nametnuo i Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a.

U svom obraćanju isped OHR-a Christian Schmidt je naglasio kako je u cilju poboljšanja integriteta izbora izmijenio krivične zakone i uključio novo krivično djelo „Podmićivanje na izborima“.

„Na osnovu ovakvih izmjena i dopuna omogućava se efikasno sankcionisanje svih slučajeva podmićivanja izabranih zvaničnika. To treba poslužiti kao upozorenje svima onima koji razmišljaju o pribjegavanju podmićivanju ili zastrašivanju da bi ostvarili svoje političke ciljeve“, rekao je on, naglašavajući da izmjene treba da znače ohrabrenje onima koji traže fer plej i vjeruju da neće biti zloupotrebe njihovih glasova.

Share this Article