„DŽENAZA SE ORGANIZUJE 28. APRILA….“: Društvene mreže gore nakon Schmidtovih odluka, oglasili se Dragan Mioković, Bisera Turković, Vahidin Preljević, Senad Pećanin…

3 Min Read

Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt iskoristio Bonske ovlasti.

Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je izmjene Ustava Federacije BiH. Ali one će stupiti na snagu tek nakon godinu dana, pod uvjetom da Parlament FBiH ne izmijeni Ustav. Istovremeno, Schmidt je privremeno suspendirao postojeće odredbe Ustava Federacije BiH koje se odnose na formiranje Vlade FBIH. Za formiranje ovog saziva Vlade FBiH neće biti potrebna suglasnost oba potpredsjednika Federacije BiH. Dovoljan je samo potpis predsjednice Federacije Lidije Bradare i jednog potpredsjednika, u ovom slučaju, Igora Stojanovića iz reda srpskog naroda. Nedostajući potpis potpredsjednika iz reda Bošnjaka za formiranje ovog saziva Vlade FBiH nije potreban.

Takva je odluka izazvala burne reakcije na društvenim mrežama. „Slobodna Bosna“ donosi neke od najzanimljivijih komentara.

-Sutra ću, (danas op. „SB“) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH glasati za vladu na čelu sa Nerminom Nikšićem. Ja volim ovu zemlju. Branio sam je. Dao sam joj oko. Svjedočio sam u Haagu protiv tri generala VJ i VRS, i Radovana Karadžića. Ja nisam izdajnik i nikad ne bih krenuo sa takvima, poručio je Dragan Mioković, te dodao da su protesti najavljeni za danas legitimni.

-Bez imalo ironije – ja iskreno vjerujem da protest jeste legitimno pravo da se iskaže nezadovoljstvo. Uslov je poštivanje zakonskih normi koji ga određuju. Ili – prihvaćanje sankcije, poručio je zastupnik Naše stranke Dragan Mioković.

-27. april 2023. ostat će zapamćen kao dan kada je ubijena demokracija u Bosni i Hercegovini! Dženaza se organizuje 28.04.2023.godine u 14 sati, poručila je bivša šefica diplomacije BiH Bisera Turković.

-Biti izdajnik je gnusno, ali još uvijek ima neku formu, predstavlja nekakvo tituliranje koje (možda!) može da se objasni, u nekim okolnostima, različitim ideologijama, svjetonazorima i sl. Ovo kod nas su tek obični gadovi što je ispod nivoa čak i poštenog izdajnika, poručio je državni parlamentarac DF-a Zlatan Begić.

-Schmidt ukinuo princip konstitutivnosti, ali samo za jedan narod. Ako vam je okupacijska uprava na križarskim osnovama ok, nemojte doći na proteste, poručio je sarajevski profesor Vahidin Preljević.

Sram vas bilo, rasisti!, oštro je odgovorio OHR-u sarajevski advokat Senad Pećanin.

(SB)

Share this Article