Hrvatski narodni sabor: Pozdravljamo imenovanje Vlade, sada treba raditi na izmjenama Ustava

2 Min Read

Hrvatski narodni sabor BiH pozdravio je izglasavanje nove Vlade Federacije BiH nakon više godina njenog rada u tehničkom mandatu i prvostepene presude bivšem predsjedniku Vlade.

“Od nove izvršne vlasti očekujemo ubrzanje usvajanja socio- ekonomskih reformi koje su ključne za nastavak evropskoga puta naše zemlje, uključujući početak pregovora za članstvo u EU”, naveli su iz HNS-a.

Hrvatski narodni sabor BiH žali zbog nametanja odluke visokoga predstavnika od 27. aprila 2023. godine i što je do formiranja Vlade Federacije BiH došlo tek nakon donošenja odluke.

“Djelovanje visokoga predstavnika i međunarodne zajednice je rezultat radikalnoga bošnjačkog višegodišnjeg političkog opstruiranja razgovora, pregovaranja u lošoj namjeri i sistemskog kršenja potpisanih političkih dogovora s legitimnim hrvatskim političkim predstavnicima. Hrvatski narodni sabor BiH očekuje od svih stranaka u vlasti na razini BiH i Federacije BiH žuran početak razgovora o usvajanju ograničenih izmjena Ustava BiH i izmjenama izbornoga zakonodavstva. Izbor legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda u skladu s odlukom Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić te uklanjanje svih oblika diskriminacije sukladno presudama Evropskoga suda za ljudska prava su žuran prioritet bez kojega neće biti napretka ni Federacije ni BiH”, stoji u reakciji.

Hrvatski narodni sabor BiH, kako su naveli, još jednom izražava najstrožu osudu zbog višegodišnjega “promoviranja radikalnih bošnjačkih destruktivnih politika u medijima i javnosti”.

“Takve aktivnosti su dovele do netrpeljivosti i netolerancije prema hrvatskom konstitutivnom narodu u cjelini, što se moglo čuti i prilikom današnjega prosvjeda ispred Parlamenta Federacije BiH, gdje su se uzvikivale neprimjerene poruke i pokliči upereni protiv Hrvata i drugih nacionalnih i vjerskih grupa u BiH. Hrvatski narodni sabor BiH očekuje izgradnju atmosfere međusobnoga uvažavanja različitosti, tolerancije, slobodnoga izražavanja i uzajamnoga poštovanja, u skladu s najvišim europskim i demokratskim standardima, bez obzira na nacionalne, etničke i vjerske različitosti, te će u svome radu nastaviti biti nositelj euroatlantskih vrijednosti”, zaključuje se u saopćenju HNS-a.

Share this Article