Subotički srednjoškolci smislili genijalnan plan – Dođeš u kafić, popiješ kafu i povedeš mačku kući

6 Min Read

Grupa učenika iz četvrtog razreda Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević“ iz Subotice, osmislila je kafić u kome se mogu udomljavati mačke i aplicirala sa tom humanom idejom na konkursu e-Berze „Moj prvi biznis“.

Ovi srednjoškolci su jedini aplicirali iz Subotice, a da li će njihova ideja pobediti, zavisi od broja lajkova koje budu dobili za svoju biznis ideju, za šta su zatražili i pomoć svojih profesora, ali i drugih škola, kao i građana.

Učenica Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević“ iz Subotice Katalin Vereš, kaže za Danas da je i sama velika ljubiteljka mačaka, i da su joj one jedne od omiljenih životinja.

„Mačke opuštaju čoveka, a mislim da je veoma bitno i da brinemo o njima, jer imamo dosta mačaka lutalica. Sad će i zima, sve je hladnije vreme, i videla sam da Udruženje ’Subotičke njuškice’ imaju jako puno mačaka, i ako bi postojala mogućnost da se one udomljavaju u jednom ovakvom kafiću, onda je to jedna super ideja“, objašnjava Katalin.

Kako navodi, koncept kafića sa mogućnošću udomljavanja životinja je spojila, dodajući da postoje neke slične ideje u drugim gradovima i da bi Subotica trebala da ima jedan ovakav lokal za mlade, ali i za starije generacije.

„Veoma mi se dopada ovaj koncept, da ako se nekim gostima sviđa neka mačka, onda, taman, mogu i da je povedu kući sa sobom“, poručuje Katalin uz osmeh.

Prema njenim rečima, kafić bi nosio ime „Catfé“, kako je nazvan i njihov rad, a okupljao bi sve generacije, pa i mlađe, već od 12-13 godina, tinejdžere, kao i odrasle.

„Roditeljima se uglavnom sviđa ideja da se ovim macama pruži dom, bez da se oni trude mnogo oko toga da li će naći nekog ko će da ih udomi, a mojim drugarima se jako svidela ta ideja i oni bi želeli da postoji takav kafić u Subotici. Međutim, na žalost – nema ga“, kaže Katalin.

Što se tiče karte pića, dodaje, za svakog bi bilo ponešto.

„Od raznih vrsta kafa, gazirani i negazirani sokovi, ceđeni sokovi, limunada… To je nešto što svako voli i svako može da pronađe sebe u tome, tako da, što se toga tiče, bilo bi dosta raznovrsno“, ocenjuje Katalin.

Ovi mladi Subotičani su jedini koji su se prijavili sa ovakvom idejom iz Subotice, a u planu im je da zatraže i podršku učenika i profesora iz drugih srednjih škola.

„Napravićemo plakate i u razgovorima sa ostalim direktorima škola, zatražićemo dozvolu da ih postavimo na oglasne table i u drugim školama“, navodi Katalin.

Prilika da đaci razvijaju svoje biznis ideje

Najveća podrška i animator učenicima je pre svega njihova profesorka koja im predaje predmete koji se tiču preduzetništva, koja ih je motivisala da se prijave sa temom koju su osmislili.

Profesorka Sandra Šokčić predaje nekoliko predmeta, poput preduzetništva, poslovne korespondencije, agencijsko i hotelijersko poslovanje, pa samim tim ovaj njihov rad, svakkao predstavlja prvi korak u osmišljavanju sopstvenog biznisa.

„Konkurs je bio na recepciji škole i to deca nisu gledala, a meni je to preko koleginice privuklo pažnju. Oni su turistički tehničari, a među njima uvek ima onih koji se rado odazivaju na ovakve pozive. Volim razna takmičenja i vannastavne aktivnosti, pa sam im rekla da to nije stvar takmičenja nego nekog upoznavanja i stvaranja kontakata. Nikad se ne zna šta jedno takmičenje može da donese“, ocenjuje Šokčić.

Dodaje da, nije važno osvojiti prvo mesto, nego mogućnost koja će im posle pomoći u daljem razvoju.

„Zajedno smo nas četiri odlučile da, pošto samo jedan učenik predaje rad, a jedini kriterijum za pobednika je broj glasova, mi smo ga poslali. Takmičenje traje do 17. oktobra. Mogao je da se uzme i neki gotov proizvod, ili usluga, ili da nađu firmu partnera“, priča profesorka.

Prema njenom mišljenju, ideja je odlična, iako nije originalna, jer slični kafići postoje negde, ali ih nema u Subotici.

„To su najčešće kafići sa mačkama, gde možete da ih vidite i da se družite sa njima, ali b i ovde mogli i da ih udomite“, poručuje Šokčić.

Dodaje da su učenici ovu inicijativu upisali u knjigu obaveštenja i da su išli od razreda do razreda kako bi se cela škola obavestila, da svi glasaju za njihov rad.

„Bila sam jako ponosna na njih. I sama škola se nekako uzdrmala oko ove ideje, i kolege profesori su se angažovali, a neki dele i po svojim profilima na društvenim mrežama“, kaže.

„Deca bi umesto telefona držala u rukama mačke“

Beti Horvat iz Udruženja „Subotičke njuškice“ kaže za Danas da bi takav kafić u kome se udomljavaju mačke pružio izuzetno velik doprinos u rešavanju problema društva u pogledu napuštenih životinja.

Danas

Share this Article