Ahmetović poručio SDP-u BiH: Nikada ne bih prihvatio takvo nešto za svoju zemlju koju predstavljam

3 Min Read

Adis Ahmetović, zastupnik u njemačkom Bundestagu i izaslanik ovog tijela za Zapadni Balkan komentarisao je posljednja politička dešavanja u našoj zemlji sa naglaskom na odluke visokog predstavnika koje su dovele do formiranja vlasti u Federaciji BiH.

Ahmetović je u svojoj izjavi rekao da je u proteklih šest mjeseci Ustav u Bosni i Hercegovini više puta mijenjan višom silom, odnosno intervencijom visokog predstavnika za BiH, Christiana Schmidta.

“Posljednja odluka visokog predstavnika jedna je od niz ozbiljnih intervencija u najviše vrijednosti demokratije. Za tako mladu demokratiju kao što je BiH, ovakvi postupci su duboki i imaju dugoročne posljedice. Iz tog razloga kritiziram način ovakvog djelovanja, jer sam i sam parlamentarac i nikada ne bih prihvatio tako nešto za svoju zemlju koju predstavljam”, naveo je Ahmetović.

Smjernice svih ustavnih promjena koje se rade u BiH, dodaje Ahmetović, moraju biti usklađene s kriterijima iz Kopenhagena, Venecijanske komisije i Evropskog suda za ljudska prava.

“Njih se uvijek mora slijediti, umjesto sijanja sumnje jednostranim odlukama da je međunarodna zajednica zabrinuta za fokusiranje na funkcionalnost cijele države i nadvladavanje etnonacionalizma. Nikada se ne smije stvoriti dojam da se igra stranačka politika, da se ne izgubi važno povjerenje”, smatra Ahmetović.

Istakao je da BiH zaslužuje evropsku budućnost i treba joj novi početak da bi je ostvarila.

“Socijaldemokratiji je narod BiH dao povjerenje da postigne promjenu kursa zemlje prema Evropskoj zajednici i da prevlada propagirani etnonacionalizam. Zato moramo i nastavit ćemo podržavati te snage koje se zalažu za jačanje demokratije.

Sada je na Parlamentu FBiH s početkom u 14 sati da donese održive odluke. Stoga se na kraju želim osobno obratiti svim odgovornima:

Na kraju je rekao da je on sin ratnih izbjeglica iz BiH i dolazi iz multietničke porodice u kojoj slave najmanje četiri velika vjerska praznika godišnje.

“Daleko od toga da ljude stavljam u etničko-konfesionalne pretince. Ne samo da sam po tom principu odgojen u roditeljskom domu, nego sam bio i socijaliziran u Njemačkoj. To je jedan od razloga zašto sam konačno mogao postati član njemačkog Bundestaga. Te univerzalne vrijednosti koje se odnose na mene kompas su mog rada kao njemačkog stručnjaka za vanjsku politiku. Oni su vođeni vrijednostima, kako je to rekla i naša savezna ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock”, dodao je Ahmetović.

Zaključio je da je siguran sam da većina ljudi u BiH, bilo židovskih, katoličkih, muslimanskih, pravoslavnih ili nekonfesionalnih, želi i za sebe upravo ovakav način života.

“Odluke koje je donio OHR dijametralno su suprotne tim vrijednostima. Na parlamentarcima FBiH je da odluče, posebno i na Socijaldemokratiji FBiH, mojoj sestrinskoj stranci, kakav koncept budućnosti žele za BiH, njene ljude u zemlji i dijaspori”, zaključuje Ahmetović

Share this Article