JASMIN EMRIĆ “PROGLASIO” ANDREJA PLENKOVIĆA ŠEFOM VLADE FBiH: “Već im je dao zadatke, vidjećemo koliko su poslušni”

2 Min Read

Zastupnik NES-a u Predstavničkom domu PS BiH Jasmin Emrić kazao je da nova vlast u Federaciji nije bila ni formirana kada je dobila zadatak od premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, kojeg je nazvao “šefom” nove Vlade FBiH, kakvu politiku da vode.

Emrić je citirao Plenkovića kada je nedavano poručio da stranke koje su odlučile formirati vlast u Federaciji moraju što prije prionuti izmjeni izbornog sistema i razriješiti, po mogućnosti samostalno, bez upliva međunarodne zajednice.

Zastupnik NES-a je kazao da je to upravo naređenje koje su dobili od “šefa” Plenkovića.

“Ali nije samo to, jer šef Plenković želi biti jasan, da ne razmišljaju kako će, već da rade kako im se kaže pa naređuje novoj vlasti Federacije: ‘Jednom za svagda’ mora se završiti ‘apsurdna situacija’ gdje se hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH bira bošnjačkim glasovima te da on potom ne komunicira s hrvatskim vlastima – zapovijeda njima šef Plenković”, kazao je Emrić.

On je kazao da je Plenković pri tome zaboravio da se u Predsjedništvo BiH ne bira hrvatski predstavnik.

“Već se u skladu s članom V Ustava Bosne i Hercegovine neposredno bira jedan Bošnjak i jedan Hrvat sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, i jedan Srbin koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske. Vidjet ćemo koliko je poslušna nova vlast Federacije”, zaključio je Emrić.

Share this Article