Biljka čičoka za ukusnija jela i zdraviji obrok

11 Min Read

Zdrav koren povrća koji za rezultat ima visoko hranljivu i mesnatu krtolu pripada porodici suncokreta čija vegetacija neumoljivo hrli ka nebu skrivajući pod zemljom istinsko blago. Poreklom iz Severne Amerike biljka čičoka je jedan od najboljih izvora biljnih vlakana, gvožđa, kalijuma i tijamina.

U pitanju je visoko – kvalitetna fito ishrana koja se sastoji od prehrambenih vlakana, zanemarljivih količina masti i ne sadrži holesterol. Postoji toliko mnogo dobrih stvari o čičoki da je na neki način iznenađujuće da se ne gaji više.

Njen podzemni, ukusan, bogat koren jede se gotovo na isti način kao i krompir. Inulin, primarni ugljeni hidrat minimalno utiče na nivo šećera u krvi što je izuzetna preporuka za dijabetičare. Fantastično za jelo, a zapravo lako raste, šta se još može poželeti?

Bogatog i slatkog ukusa, sofisticirana, kompatibilna sa mnogim aromama, prilično lako se transformiše kao prilog ili samostalno jelo. Prilagođena hladnijim klimatskim uslovima, izuzetno brzog i izdašnog rasta predstavlja posebnu poslasticu u ono doba godine kada nepca žude za novim ukusima. Treba napomenuti da bolji ukus daje kada se bere nakon prvog mraza.
Jela od čičoke za ukusan obrok

Krtola ima svetlo braon ili kremastu, ali takođe i crvenkastu ili roze kožu spolja i slatko – delikatnu unutrašnju teksturu mesa. Hrskavo i slatko meso bele, kremaste ili čak ljubičaste boje predstavlja dobar izvor gvožđa kod ovog povrća. Svaka krtola teži između 75 do 200 grama, s tim da pojedine imaju dosta kvrga što njihovo čišćenje čini dodatnim zadatkom.

Ponudite svom organizmu nešto drugačije, jedite je sirovu ili kuvanu, podjednako lepu kao dodatak i u supama i salatama. Naravno, pre svakog jela temeljno je operite u hladnoj vodi i blago pročistite.

U pitanju je raznovrsno povrće jer se može koristiti za pripremu više vrsta jela. Nemojte je previše raskuvavati jer će brzo postati mekana i kašasta. Pošto veliki deo svojih hranljivih materija čuva ispod kože najbolje je da se ne ljušti. Kada se biljka čičoka seče ona vrlo brzo gubi boju, tako da je najbolje potopiti je u vodu sa limunom ili sirćetom kako bi se sprečila oksidacija.

Pecite je poput krompira, čips od čičoke što je vrlo ukusan prilog uz ribu ili šniclu. Isecite je na veoma tanke kolutiće, operite ih u nekoliko mlazeva hladne vode, dobro prosušite i zagrejte ulje u velikom tiganju.

Kada je ulje dovoljno zagrejano dodajte kolutiće biljke, kada dobiju lepu braon boju okrenite ih i nastavite peći sa druge strane. Gotov čips od čičoke prebacite na papirni ubrus kako bi upio višak ulja i na kraju ga posolite.

Isto tako možete pripremiti ukusnu supu, u kojoj ovo povrće može biti glavni sastojak ili u kombinaciji sa šargarepom, slatkim krompirom ili dičak paprikom. Vodite računa, ako želite sačuvati vaš stomak ne preterujte sa čičokom, pazite da u svojoj količini ne prelazi više od 50% ukupnih sastojaka.

Izrendajte je i jedite sirovu u salati sa dodatkom maslinovog ulja ili je dinstajte u kombinaciji sa drugim povrćem, možete napraviti i ukusan pire uz dodatak putera ili finu kremastu čorbu. Ono što je takođe poznato jeste da se u pojedinim zemljama čičoka koristi za proizvodnju likera u kombinaciji sa mešavinom raznovrsnog bilja.

Čičoku možete skladišiti za kasniju potrošnju. Naravno, najbolje je kada se jede sveža, zbog punoće ukusa i kvaliteta ishrane. Odložite je u plastične kese i čuvajte u frižideru do dve nedelje ili u podrumu u šupljim kesama ili kontejnerima sa malom ventilacijom. Možete je i zamrznuti ali imajte na umu da na taj način menja boju i postaje mekana. Njihovu slatkoću možete povećati ako ih odmah nakon berbe odložite na hladno mesto. Kako biste imali manjih poteškoća u njihovoj pripremi potražite one krtole sa glatkom površinom, prosečne veličine, čiste i čvrste, bez crnih tačaka i fleka.

Uzgoj čičoke, stvorite uslove za njene blagodeti

Ona je ukusna, izuzetno lako raste, malo je zahtevna, sa vrlo niskim održavanjem i idealna za početnike. Ovaj rod prilagođen je različitim tipovima zemljišta, međutim, za najbolje rezultate trebalo bi da bude zasađena u plodnim peščanim pojasevima.

Generalno, zemljišta za krompir i kukuruz pogodna su za uzgajanje čičoke. Sadnja treba da bude u rano proleće kada se zemlja može na zadovoljavajući način obraditi. Kasnije sadnje za rezultat imaju slabije prinose.

Ovoj veličanstvenoj višegodišnjoj biljci potrebno je dovoljno prostora da raste. Proizvodi krtole poput krompira i kao takva postala je široko korišćen dodatak mnogim namirnicama.

Nakon sadnje ona energično raste sa više grana na čijim krajevima se nalaze zlatno – žuti cvetovi. Biljka najbolje raste na svetlosti. Opšti savet jeste da se zemlja mora dobro zalivati dok stabljika raste.

Nema sumnje da će i žetva biti veća, sa većim krtolama koje se mogu brati od kraja leta do kasne jeseni. Kasnije iskopane krtole su slađe, ali imaju manje inulina. Ono što je potrebno napomenuti jeste da je malo poznatih informacija o bolestima i insektima koji je napadaju i da je zimi izdržljiva i u uslovima velike hladnoće.
Zdravlje na prvom mestu, biljka čičoka kao lek

Za razliku od većine skrobnog povrća glavni ugljeni hidrat odmah nakon berbe jeste inulin a ne skrob. Ovi mali koreni su prepuni inulina, nesvarljivih biljnih vlakana sa jakim probiotskim svojstvima. Kada se inulin konzumira on se konvertuje u digestivnom traktu kao fruktoza umesto glukoze što se može preporučiti dijabetičarima.

Biljka čičoka je zvezda kada je u pitanju zdravlje creva, jer promoviše njihovu zdravu i redovnu aktivnost i ima preventivnu ulogu kada je u pitanju rak debelog creva. Studije pokazuju da njena upotreba u ishrani pomaže u smanjenju problema zatvora.

Nedostatak čičoke (a za neke nesavladiv problem) jeste u tome što sadrži inulin, ugljeni hidrat koji stomak „hrani“ bakterijama. Ovo povrće sadrži veoma malo kalorija ali ne može da se jede u velikim količinama jer može izazvati gasove, nadimanje i izuzetnu bol u stomaku. Zapravo, možemo govoriti o problematičnim probavnim smetnjama posebno kod onih koji su ovo povrće tek uvrstili u svoju ishranu.

Krtola sadrži male količine vitamina kao što su vitamin C, vitamin A i vitamin E. Ovi vitamini zajedno sa karotenom pomažu u izbacivanju štetnih slobodnih radikala i na taj način pruža zaštitu od raka, upala, virusnog kašlja i prehlade.

Dalje, čičoka je veoma dobar izvor minerala i elektrolita, posebno kalijuma, gvožđa. Kalijum je za srce prijateljski elektrolit, koji utiče na smanjenje krvnog pritiska i srčane frekvencije. Ova biljka obezbeđuje više kalijuma nego banane koje su poznate po njegovom visokom sadržaju. Neophodan je za dobro zdravlje a posebno za zdravo srce i pravilno funkcionisanje mišića. Jedući čičoku i druge namirnice bogate kalijumom poboljšava se zdravlje kostiju i smanjuje rizik od nastanka i razvoja osteoporoze. Važna i korisna napomena za osobe kod kojih u ishrani dominira slana hrana.

Čičoka je prepuna vitamina B, naročito tijamina koji je poznat kao vitamin B1 i uključen je u brojnim telesnim funkcijama. To je od ključnog značaja za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mišića. Takođe je potreban za proizvodnju hlorovodonične kiseline u želucu. Prirodni nivo hlorovodonične kiseline smanjuje se kako starimo i upravo zbog toga stariji ljudi treba da uvrste ovo povrće u svoju ishranu ali i druge namirnice koje mogu doprineti njenoj proizvodnji.

Pored navedenog, biljka čičoka snižava krvni pritisak i smanjuje nivo holesterola u krvi. Takođe je odličan način da se poveća unos gvožđa, jer je gvožđe esencijalna komponenta proteina koji su uključeni u isporuci kiseonika do svake ćelije u telu. Nedostatak gvožđa ograničava isporuku kiseonika do ćelija što rezultira zamorom i smanjenim imunitetom.
Izdvojite vreme za brigu o njoj

Ova biljka je razlog kojem se trebate veseliti i u zimskim danima. Bogata proteinima, čak više nego većina drugog korenastog povrća. Slatka i hrskava kada je sirova, ali isto tako glatka i aromatična kada se kuva. Njen ukus je složeniji od šargarepe, elegantniji od celera i paštrnjaka. Neka bude na vašem spisku, sa razlogom koji je opravdan dobrim zdravljem.

Ona može lako rasti, potrebno je da joj obezbedite neophodne uslove i stalnu lokaciju. Uvodite je polako u ishranu, budite pedantni i odvojite vreme za njenu pripremu i rezultati su zasigurno tu. Vaš organizam će biti obogaćen bitnim mineralima, gvožđem za energiju, zajedno sa kalijumom i vitaminom B1 koji podržava mišiće i nerve.

Ne možemo garantovati da ćete je uvek pronaći u supermarketima, na odelenjima voća i povrća, ali ono što je sigurno jeste da je vrlo jednostavna za uzgajanje. Kako ne postoji velika potražnja potrebno je obratiti pažnju na svežinu povrća, uverite se da nisu smežurane ili buđave, pregledajte je pažljivo i izbegavajte one koje imaju zelenu nijansu.

Postoji, doduše, nekoliko nedostataka kada govorimo o čičoki, međutim, oni su zanemarljivi. Osnova je zapravo u realnosti jer biljka čičoka sadrži veliku količinu inulina što izaziva gasove i nadimanje. Isto tako, u pojedinim zemljama ona se smatra korovom, jer može biti prilično invazivna ako se ne kontroliše. Međutim, tu možemo naići na sledeću prednost, veoma često se koristi za ishranu stoke.

Zdravstvene beneficije i punoća ukusa dovoljan su razlog da obezbedite sopstvene zalihe čičoke.

Share this Article