POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ NAJAVLJUJE: „Slijede nove intervencije Christiana Schmidta, predaja značajnog dijela imovine…“

1 Min Read

Ne stišavaju se reakcije, nakon izglasavanja nove vlade Federacije BiH.

Jasmin Mujanović, bh. politolog s američkom adresom, najavljuje nove intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta.

-Dvije sljedeće velike kampanje koje predvode SAD u BiH bit će predaja značajnih dijelova državne imovine secesionističkom Dodiku i novi Izborni zakon BiH, službeno za provedbu Sejdić-Finci, ali stvarno za cementiranje HDZ-a u Predsjedništvu, kao i prethodne izmjene i dopune u Federaciji BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, poručio je Mujanović.

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je 27. aprila izmjene Ustava entiteta Federacija BiH kojima se olakšalo formiranje Vlade Federacije kao i krivičnih zakona u BiH koje bi trebale prevenirati izborne prevare.

Schmidt je najprije donio privremenu odluku koja će vrijediti samo za ovaj izborni ciklus, kako bi se omogućilo formiranje nove vlade bh. entiteta Federacija BiH, gotovo sedam mjeseci nakon izbora održanih u oktobru prošle godine.

Za izbor nove Vlade nije bila potrebna suglasnost oba potpredsjednika Federacije BiH, pa je uz glas predsjednice FBiH Lidije Bradare bio dovoljan samo glas potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića iz SDP-a BiH, ali ne i drugog potpredsjednika FBiH Refika Lende iz SDA.

(SB)

Share this Article