Da li je Bosna i Hercegovina jednom nogom u Open Balkanu?”

4 Min Read

Prisustvo međunarodnih predstavnika smatram potvrdom snažnog angažmana EU koja je spremna sarađivati sa vlastima na svim razinama. Prisustvo je važno jer je za uspješno suočavanje s problemima potreban predan rad, saradnja svih nas na domaćoj sceni i u regiji te nedvosmislena podrška naših tradicionalnih partnera SAD-a, EU i Velike Britanije”, istakao je danas Nermin Nikšić, premijer FBiH na otvaranju Mostarskog sajma.

Istakao je Nikšić poruku koja se odnosila na jačanje saradnje između kompanija, ali i zemalja.

“Neka mreže saradnje koje se razviju danas nikada ne budu raspletene i neka naša društva nastavljaju rasti na principima evropskog i demokratskog prava koje nam je svima uzor”, zaključio je Nermin Nikšić.

Dakle, nastavljena je politika kompromisa koju zagovara Trojka, a rezultati tih kompromisa opipljivi su na državnom nivou, gdje kompromis znači odricanje zahtjev probosanskih snaga.

A, šta u ekonomskom smislu znači taj kompromis brzo će otkriti Ana Brnabić.

“Molim sve iz BiH da razmisle o uključivanje u inicijativu ‘Otvoreni Balkan’. To nema nikakve veze sa politikom, osim što će smanjiti tenziju. Dobro bi nam došla veća uključenost i Crne Gore. Ta inicijativa govori o otvaranju granica, potpunom protoku ljudi, kapitala i usluga. O različitim inspekcijama koje su potpuno usklađene, da obezbijedimo i da naša privreda i naši ljudi imaju veći benefit od naše saradnje”, zaključila je Brnabić.

Nude “ruku spasa”, a vlasti u BiH očito hrane vuka, a pri tome ne paze kojeg vuka hrane.

Jer u duhu tog evropskog napretka o kojem govori Nikšić trebali bismo znati da je taj put BiH otvoren kroz Berlinski proces, a da Open Balkan to nije nikako!

Iako nismo čuli jasan odgovor od EU je li to što oni preferiraju Otvoreni Balkan ili je to Berlinski proces teško je očekivati da bilo ko iz EU javno kaže nešto protiv bilo koje vrste regionalne saradnje, zato je neophodno da domaće snage razumiju u potpunosti razlike, ali I sličnosti ova dva procesa.

Ali, kako je to potcrtao i Željko Komšić, definitivno Berlinski proces je vrsta političkog projekta EU plus nas koji smo na to pristali.

“EU stoji iza toga i u okviru te priče će se plasirati novac. Da vam prevedem i banalizujem stvari do kraja, oprostite na tome, razlika između Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa: Otvoreni Balkan 0 eura, Berlinski proces 30 milijardi eura“, istakao je Komšić jedne prilike kada je komentirao aktuelnosti.

Sada se postavlja pitanje ukoliko Otvoreni Balkan i Berlinski proces se bave istim stvarima – slobodom kretanja ljudi, usluga, robe i kapitala, zašto ministri iz RS-a u Vijeću ministara koče ratifikacije dogovorenih sporazuma. Znači da ipak nije u pitanju samo sloboda kretanja. Jer ukoliko bi se sporazumi o putovanjima s ličnim kartama po regiji konačno implementirao Open Balkan bi bio nepotreban. No, stavljanju sporazuma na dnevni red sjednice državne vlade BiH protive se stranke iz Republike Srpske na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i već je nekoliko puta povučen, I to je taj kompromis kojeg Trojka provodi s SNSD-om I HDZ-om.

A, možda će i ovo Anino “molimo vas”, shvate kao veliki gest dobronamjernosti za ulazak u Open Balkan za kojeg su najveći stručnjaci regiona i svijeta zaključili da nije vezan ni za jedan standard EU, te da ga regionalni lideri mogu usmjeriti na staze koje se ne mogu kontrolirati iz perspektive politike proširenja EU, niti su posvećene vladavini prava.

Ali, kome su činjenice bitne dok vlada kompromis u kojem samo Bošnjaci to jeste Bosanci gube!

(NAP)

Share this Article