DODIK UCJENJUJE, BEČAREVIĆ APELUJE: “Ne odobravajte istočnu interkoneciju, trebaju nam drugi pravci snabdijevanja”

4 Min Read

Ove sedmice trebala bi biti održana sjednica Vijeća ministara BiH nakon što je ona od 27. aprila odgođena. No, sa dvije strane potpuno različiti stavovi oko istog pitanja.

Predsjednik Rs-a i SNSD Milorad Dodik traži da se na toj sjednici nađe Nova istočna interkonekcija i da se konačno usvoji na Vijeću ministara BiH. Odbacuje bilo kakvo povezivanje sa Južnom interkonekcijom, dok su Nermin Nikšić, premijer FBiH i predsjednik SDP-a i Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NIP-a, koalicioni partneri SNSD-a, u petak kazali da su ove dvije konekcije uspjeli „izjednačiti“ šta god to značilo.

Dodik je u ponedjeljak kazao da ukoliko Istočna konekcija ne bude na Vijeću ministara neće raditi nikako Vijeće ministara BiH te će ministri iz srpskog naroda odlučiti kako će se dalje postaviti.

Nikšić i Konaković potvrdili su javno da su prije nekoliko dana razgovarali sa Dodikom i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašom Košarcem i dogovorili hodogram aktivnosti te još neke zakone. I Dodik i Košarac su istakli kako je traženo da se sačeka dok se ne izglasa Vlada FBiH. Konaković je u petak na press konferenciji održanoj u SDP-u potvrdio kako je Zoran Tegeltija kazao kako neće podržati dogovorene zakone.

“Mi smo rekli to nije saradnja i na te vrste ucjena ne pristajemo. Oni su prvi put pokušali proigrati naš dogovor”, kazao je Konaković u petak.

“Spremni smo na kompromis, a ne na kompromitaciju. Ne može doći niko i reći bit će ovako. Ne može i neće biti”, kazao je Nikšić u petak navečer kao federalni premijer.

Treba napomenuti da je ministar odbrane Zukan Helez (SDP) dan prije sjednice Vijeća ministara BiH kazao da na Kolegiju neće podržati projekte iz Rs-a dok Milorad Dodik prijeti secesijom. No, kadrovi SNSD-a su opet bili brži od Dodikovih partnera iz kvote Bošnjaka.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević koji godinama upozorava da je BiH ovisna o ruskom gasu i zagovornik je izgradnje Južne interkonekcije uputio je apel uoči sjednice Vijeća ministara BiH.

„Kako bih približio šta znače ruski projekti u našem okruženju prezentovat ću podatak da su u Bugarskoj održani peti izbori u posljednje dvije godine. Ni danas nije formirana vlada. Sve je krenulo nizbrdo nakon puštanja u rad Turskog toka i polarizacije društva na zaostavštinu ruske doktrine i prozapadnih političara.

U Srbiji se još sjećamo kako je završila ministrica energetike Zorana Mihajlović, jedina prozapadna političarka u Srbiji i protivnik ruske dominacije u energetskim projektima.

Ovo je samo mali dio onoga šta nose energetski projekti Rusije jer isti nisu sigurnost snabdijevanja već apsolutna dominacija u širenju politika Kremlja. Turski tok, koji se samo tako zove, je projekat preko kojeg se pokušavaju ostvariti interesi na Tursku, Makedoniju, Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i BiH.

Nova istočna interkonekcija je krak za BiH sa Turskog toka i stoga NE ODOBRAVAJTE NOVU ISTOČNU INTERKONEKCIJU. Iz uvodnog dijela je jasno kako se razaraju društva i kako se suptilno utječe na državne aparate. BiH ne treba ruski gas istim pravcem već drugim pravcem snabdijevanja trebamo sigurnost snabdijevanja i druge izvore gasa. Za BiH je dovoljan Zvornik i postojeći gasovod”, napomenuo je Bečarević, prenosi Patrija.

Share this Article