MILORAD DODIK ZATRESAO DRŽAVU: “Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu!”

4 Min Read

Nakon što je odbio poziv domaćina da se pojavi na Sajmu gospodarstva u Mostaru, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se javnosti dužim tekstom objavljenim na njegovom zvaničnom Twitter profilu.

Dodik je obrazložio zašto se nije danas pojavio u Mostaru iako su na njemu bili prisutni lideri iz Srbije i Hrvatske, te kao glavni razlog naveo prisustvo visokog predstavnika Christiana Schmidta. Dodik je, također, naveo i da je lider NiP-a Elmedin Konaković postigao dogovor sa HDZ-om o Izbornom zakonu BiH.

Dodikovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

“Mostarski sajam ima veliki značaj i uvijek sam cijenio trud, kao i lični integritet, koji u ovaj događaj godinama ulaže Dragan Čović. I to ništa nije sporno.

Međutim, kada sam vidio da treba da sjedim za stolom s Christianom Schmidtom, onda nisam htio da kvarim idilu o kojoj Konaković govori i da remetim osjećaj uspjeha u formiranju Vlade Federacije, onako kako je formirana.

Sve drugo je izvan tog – uspješna usaglašenost o kojoj je govorio Konaković, koji kaže da je za dogovor, a onda mimo bilo kakvog dogovora nameće stav kako će BiH glasati u Savjetu Evrope o takozvanom Kosovu, ili kako da se glasa u UN-u bez konsultacija s Predsjedništvom BiH.

To nije dogovor, već kršenje dogovora.

Priča o gasovodu iz Srbije traje već 15 godina i znamo da nivo BiH treba da da formalnu saglasnost za dodirnu tačku.

Konaković pojašnjava da je to voluntarizam Republike Srpske, što nije tačno u pogledu voluntarizma.

Svih ovih godina pokušavali smo da se dobije formalna saglasnost za gasovod i dalje ne razumijemo zašto ne može. Po tom pitanju isto je bilo još od Zlatka Lagumdžije pa do danas.

Na zadnjem radnom sastanku s predstavnicima “trojke” rečeno je da razvojni projekti neće biti zaustavljani. A jedan od razloga zašto nije održana posljednja sjednica Savjeta ministara je upravo tačka dnevnog reda o gasovodu. Onda se nakon toga dodaju druge tačke dnevnog reda, a ta konekcija izostavi. To nije dogovor i ne može biti.

Sada ide njihova priča o južnoj konekciji, to je samo novo uslovljavanje. Ali, mi nemamo ništa protiv stavljanja te južne konekcije na dnevni red sjednice Savjeta ministra.

Što se tiče zakona o spoljnim poslovima, BiH ga nikad nije imala i o tome treba da se dogovara.

Konaković spominje i zakon o VSTS, koji je problematičan i on predstavlja jedan od prijedloga Evropske komisije iz 14 prioriteta. Ali kako to da se iz prioriteta izdvaja samo ono što odgovara Bošnjacima ili ko je taj koji kaže šta je to što je bitnije od drugog iz tih prioriteta?

Ono što je danas moglo da se vidi, Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro. Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjećemo”, napisao je Dodik na svom Twitter profilu.

Share this Article