Nermin Nikšić: Vratiti radnicima dostojanstvo

2 Min Read

Nakon brojnih opstrukcija, pritisaka i blokada Zastupnički dom Parlamenta FBiH je većinom glasova dao saglasnost za imenovanje Vlade FBiH i koristim ovu priliku da još jednom zahvalim svim zastupnicima koji su podržali imenovanje.

Susret s Lajčakom

Rekao je ovo jučer u razgovoru za “Avaz” novi premijer Federacije Nermin Nikšić.

Istakao je da posebno zahvaljuje „onim zastupnicima koji su zadržali dostojanstvo i pokazali visok stepen hrabrosti i moralnosti odolijevajući svim pritiscima i nemoralnim ponudama kojima su bili izloženi“.

– O planu rada Vlade FBiH sam dosta toga iznio u ekspozeu. Mogu reći da na simboličnom nivou o smjeru nove Vlade FBiH dosta može reći činjenica da sam prva dva sastanka u svojstvu premijera održao s Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom EU za zapadni Balkan, a zatim sa čelništvom Saveza samostalnih sindikata FBiH. Dakle, s jedne strane, moramo ubrzano raditi na približavanju Evropskoj uniji i dostizanju EU standarda na svim poljima djelovanja. S druge strane, moramo vratiti dostojanstvo radništvu i zaštititi njihova prava, uveliko narušena i ugrožena zbog zanemarivanja u prethodnom periodu – rekao nam je Nikšić.

Kako tvrdi, mora se povesti računa i o tome kako da bh. poduzetnici postanu što konkurentniji na domaćem i međunarodnom tržištu.

– Vlada će im biti partner u unapređenju poslovanja i standarda radnika. Federacija je imenovanjem nove vlade, uvjeren sam, ušla u period stabilnosti i razvoja. Zadovoljan sam dosadašnjom podrškom i razumijevanjem koje dobivamo u prvim reakcijama i porukama građana, ali najveći posao je pred nama – naveo je Nikšić.
Moramo obnavljati pokidane veze

– Moramo obnavljati pokidane veze ne samo unutar nas nego i s našim međunarodnim partnerima, s mnogima koji su u prethodnom periodu, nažalost, digli ruke od BiH i Federacije zbog blokada, nepoduzetnosti i stagnacije na svakom planu. Moramo krenuti raditi i ne osvrtati se nazad – naveo je Nermin Nikšić.

Share this Article