Šta se krilo iza očajničkih pokušaja SDA da preživi na vlasti: Od čega strahuje dinastija?

4 Min Read

U petak, 28. aprila 2023., Predstavnički dom Parlamenta FBiH izglasao je novu Vladu FBiH, s Nerminom Nikšićem na čelu.

Na taj način dovršen je proces izbacivanja SDA iz vlasti koji je započeo nakon izbora 2018. formiranje vlade šestorke u Kantonu Sarajevo, a nešto više od četiri godine poslije toga SDA ostaje bez svega.
Milijarde KM resursa

Ipak, u historiji evropskog kontinenta teško da su viđene tolika panika zbog izlaska iz vlasti i tolika ogorčena borba da se na sve moguće načine u njoj održi. Iz SDA su pokušali sve: od kupovine delegata, režiranja izbora Lende, pokušaja blokade izbora Vlade FBiH do pokušaja podmićivanja zastupnika da spriječe imenovanje?

No, otkud tolika panika i čega se dinastija Izetbegović i njihovi saradnici toliko plaše u slučaju gubitka vlasti?

Silazak SDA s vlasti znači i početak urušavanja političke, obavještajne, pravosudne i ekonomske piramide moći koja je građena tri decenije.

Krenimo od ekonomije. Proteklih godina ova stranka nije ni krila da državnim preduzećima upravlja kao svojim stranačkim plijenom. U njima se na direktorska mjesta postavljaju stranački funkcioneri, a vlastito članstvo zapošljava kao radna snaga. Tako je, primjerice, direktor „Elektroprivrede“, firme čiji je prihod u 2021. iznosio milijardu i 123,47 miliona KM, Admir Andelija, istaknuti član SDA. Još drastičniji primjer je „BH Telecom“, čiji je direktor Sedin Kahriman istovremeno i predsjednik Kadrovske komisije SDA.

Mirsad Mujić, generalni direktor „BH Pošte“, također jedne od najvećih firmi u BiH, član je Glavnog odbora SDA i IZBiH. Direktor “Željeznica FBiH” je Enis Džafić, također kadar SDA.

Tu je i direktor “Autocesta FBiH” Elmedin Voloder, kao i direktori još desetine državnih firmi kojima upravljaju kadrovi SDA. Elmedin Konaković naveo je da su upravo višemilionska sredstva iz državnih kompanija nuđena za podmićivanje zastupnika nove većine.

Ovoj stranci već je teško pao gubitak OSA-e, čiji je bivši direktor Osman Mehmedagić Osmica godinama odrađivao najprljavije poslove za Izetbegovića i SDA.
Ugrožen opstanak

Bez direktorskog mjesta izvjesno ostaje i čelnica dinastije Sebija Izetbegović, kojoj su prethodno poništene diplome magistra i doktora.

Veliko je pitanje u kakvom će stanju SDA preživjeti opoziciju, s obzirom na to da tajna njene moći i vlasti leži upravo u toj kompleksnoj mreži međuzavisnih interesa koje održava kontrola resursa od ove stranke.

Prebjezi, napuštanje „broda koji tone“, uz gubitak sigurnosti koju im trenutno pruža kontrola države, izvjestan je scenarij u slučaju da SDA izgubi vlast.

No najveći strah zasigurno se krije u činjenici da su moguće krivične istrage glede brojnih nedjela koje je SDA mašinerija ostavila iza sebe tokom proteklih decenija – od političkih ubistava do najbrutalnijeg kriminala?
Strah od pravde

Nimalo manje bitan mehanizam te zaštite je politička kontrola nad pravosuđem koja se počela urušavati, a osuđujuća prvostepena presuda u slučaju „Novalić i ostali“ pokazuje da bi pravosuđe u BiH moglo slobodnije prodisati. Te vjetrove najavio je upravo sudija Branko Perić, koji je tokom izricanja presude prekršio zakon isticanjem izdvojenog mišljenja u kojem je tvrdio da Novalić i ostali nisu krivi. Perić je godinama bio simbol SDA-ovog dežurnog sudije, koji je redom dobivao slučajeve u kojima su bili upleteni kadrovi ove stranke i redom donosio oslobađajuće presude.

Share this Article