SVI SU TU, SAMO NJEGA NEMA: Dodik bojkotovao poziv na otvaranje Sajma u Mostaru?

2 Min Read

Ambasadorica Države Izrael za BiH Galit Peleg u utorak je svečano otvorila Međunarodni sajam gospodarstva 2023. u Mostaru koji je 24. put ugostio privrednike iz regije i svijeta, kao i brojne regionalne državnike i goste.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak kazala je prilikom prigodnog obraćanja kako će se tokom sajma koji traje do subote, 6. maha, organizirati mnoštvo poslovnih i tematskih konferencija, stručnih skupova i okruglih stolova.

Pored ambasadorice Izraela za BiH Peleg i direktorice Sajma gospodarstva Bošnjak, prisutnima su se obratili gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Zanimljivo je da je u najavi pozdravljen i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je trebao doći u Mostar, kao što je dolazio i prethodnih godina. Međutim, on se nije pojavio. U prvom redu u dvorani, gdje su sjedile visoke zvanice, Dodika nije bilo. Zvaničnog objašnjenja Dodikovog izostanka nije bilo. Dodik je danas trebao doći i na VIP ručak, a planirano je da sjedi za istim stolom sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Zajedno sa Dodikom u Mostar su trebali doći i Staša Košarac, Zoran Tegeltija, Nenad Nešić i Radovan Višković. Međutim, ni oni se nisu pojavili.

Nakon pozdravnih govora, visoke delegacije su krenule u obilazak sajamskog izložbenog prostora.

Na sajamskom izložbenom prostoru u Mostaru danas se predstavlja više od 700 izlagača iz 30 država, a među njima su neke od najjačih firmi iz Izraela, ovogodišnje zemlje-partnera.

Organizatori su istaknuli kako je napravljen dodatni iskorak u odnosu na prethodne godine te da je Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. velika prilika za upoznavanje privrednika, a sve s ciljem što većeg ulaganja u budućnosti u BiH.

Share this Article