Da li djeca smiju u streljane i kako to da je maloljetnik naučio da puca?

3 Min Read

Dječak Kosta Kecmanović koji je danas pucao u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru i ubio osam učenika i jednog radnika obezbjeđenja koristio je oružje svoga oca, koje je u legalnom posjedu. On je naučio da puca upravo sa roditeljem, posjećujući streljane, a i ministar Gašić se osvrnuo na to uz riječi “da li dijete od 12,23 godina treba da zna da puca”.

S tim u vezi novinari Telegrafa pozvali su streljane u Beogradu kako bi provjerili koliko često djeca dolaze kod njih na obuku za pucanje.
Streljaštvo je sport i olimpijska disciplina

Kako im je rečeno, streljaštvo samo po sebi je sport, olimpijska disciplina i to treba razlikovati od streljaštva kao vida rekreacije. Kako su rekli, svako može zakupiti termin, ali ne svugdje.

U streljačkim klubovima su dodali da se u streljaštvu kao sportskoj disciplini koristi vazdušno oružje bez bojeve municije i da se učesnici pripremaju za vrhunska takmičenja. Onog trenutka kada se koristi vatreno oružje, postoje pravila kako se ona koriste, uz prisustvo asistenta ili trenera i uz mnogobrojna stroga pravila kada je bezbjednost i učesnika, ali i drugih u pitanju.

Ipak, kako su istakli, problem se javlja kada se u pojedinim streljačkim klubovima njihovi prostori iznajme za streljaštvo kao rekreaciju i tada se tokom tih zakupljenih termina može koristiti i vatreno oružje i obučavati za njegovo korištenje, a ne za potrebe sporta i tu treba “jasno napraviti razliku”.

Iz pojedinih streljana su saopštili da nisu sigurni da li je zakonom regulisano da li maloljetna lica mogu da barataju vatrenim oružjem u njihovim prostorijama.
Trenirao karate i košarku

Da podsjetimo, Srbiju je danas potresla velika tragedija. Dječak Kosta Kostadinović (13) koji je uhapšen jer je jutros oko 8.30 sati pucao u školi i tom prilikom ubio osmoro đaka i jednog radnika obezbjeđenja, kako navode mediji u Srbiji sa svojim ocem naučio je da puca, jer su zajedno posjećivali streljane.

Dječak je trenirao karate, košarku i bio uzoran u svakom smislu.

Danas je ovaj dosad uzorni mladić, sjajni učenik, vrstan iz historije, izvršio masovni zločin, nakon kojeg je određeno zadržavanje njegovom ocu V.K. (48) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo Teška djela protiv opšte sigurnosti.

Share this Article