UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: “Vijeće ministara BiH nije organ sa toliko ovlaštenja i moći da bi moglo…”

3 Min Read

Aktuelni saziv Vijeća ministra Bosne i Hercegovine formiran je u rekordnom roku. Uz sav optimizam i želju za kompromisom, realnost je kako je pred ministrima iz dana u dan neka nova tema i problem koji bi mogao poremetiti odnose. Prva tri mjeseca njihovog rada, kažu analitičari, pokazatelj su zahlađenja prisnog odnosa HDZ-a i SNSD-a.

Tri mjeseca rada Vijeća ministara donijelo je podjele resora i imenovanja čelnika državnih agencija. Prvi problem izgradnja plinovoda istočne interkonekcije. Simptomatičan signal jeste i nepojavljivanje Milorada Dodika, lidera SNSD-a, na sajmu u Mostaru. Ne želi kaže za isti sto sa Christianom Schmidtom ili zahlađuju odnosi starih koaliciionih partnera? Dodik svoj nedolazak opravdava kako ne želi kvariti idilu razgovora na relaciji Schmidt-Konaković, te nametnuo novu tezu pitanja izmjena izbornog zakona BiH.

Partner, lider HDZ-a BIH, optimistično tvrdi Vijeće ministra će sve zaostatke završiti u narednih deset dana i krenuti sa potpuno novim programom rada – usvajanjem zakona koji su dugo na čekanju.

“Nećemo upasti u zamku da na jedan nabačeni spin. Ja sam siguran da ćemo mi vrlo dobro surađivati i dalje, probleme u hodu rješeavati, i da to na nikakv način neće uticati na razinu izvršne i zaonodavne valsti an državnom nivou“, kazao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

„Sljedeći put ne bude li na sjednici Savjeta ministra naši će ljudi procijeniti na koji način i kako će radiit u savjetu ministra, procijeniti“, zaprijetio je Milorad Dodik.

A procjena je i ta da će prvih 100 dana funkcioniranja Vijeća ministra BiH ujedno biti i ispit za vladajuću koaliciju, da li pravdavaju epitet ekspresne vlade samo u podjeli fotelja ili ispunjenja obećanja? Ili će kao i do sada pod krinkom ekonomskih projekata pravdati bojkot i nedolazak na sjednice?

Generalna ocjena analitičara jeste da su prethodnih mjeseci intenzivirane međunarodne posjete, da je došlo do zahlađenja prisnog odnosa lidera HDZ-a i SNSD-a, ali i da politike ucjena i blokada nisu zaboravljene.

“Vijeće ministara BiH nije organ sa toliko ovlašćenja i moći da bi moglo da razrješi sporove stranaka iz kojih su došli njihovi ministri porblemi i najava blokada moraju da se rješavaju na širem planu, to su poroblemi stranaka, ne ministara“, kaže Milan Sitarski, beogradski analitičar blizak Čovićevom HDZ-u.

“Nastavilo se Vijeće ministra ponašati po dobrom starom oprobanom receptu, a to su politike ucjenjivanja, vrtimo se u krug, najavljuju se blokade“, poručila je politička analitičarka Tanja Topić.

Share this Article