Dodik nakon sastanka sa Konakovićem: Spremni smo da glasamo za Južnu interkonekciju

2 Min Read

Milorad Dodik je danas u Banjoj Luci ugostio Elmedina Konakovića, a nakon sastanka obojica su se obratili predstavnicima medijima i govorili o tome šta su bile teme sastanka.

Dodik je, na samom početku svog obraćanja, rekao kako je veoma važno postići dogovor i usaglašavanje kada se radi o bilo kojem pitanju, ne samo interkonekcijama.

Kazao je da je došlo do dogovora kada je riječ o Zakonu o Ministarstvu vanjskih poslova.

“Usaglasili smo pitanje o Ministarstvu vanjskih poslova tako što ćemo u toku sljedeće sedmice imati zajedničku komisiju o ovom pitanju. Cijenimo napore ministra da konačno imamo zakon koji će regulisati ova pitanja. Što se tiče ostalih pitanja, mi nikada nismo pravili problem oko Južne interkonekcije, spremni smo da glasamo za nju kada ona dođe na dnevni red Vijeća ministara BiH”, saopćio je Dodik.

Kazao je potom, kako su Konaković i on razgovarali o onome što već jeste na dnevnom redu, a to je donacija Amerike defanzivnih helikoptera. Kako kaže, nema problema razgovarati o brojnim pitanjima i želi se i sam upoznati s detaljima.

“Složili smo se oko toga da EU sa svojom politikom ovdje nije stimulativna, u pogledu održavanja i u skladu sa ispunjavanjem volje EU i ti se odnosi moraju redefinisati. Zahvaljujući ministru vidjet ćemo se sa Varhelyijem i razgovarati o svim tim pitanjima, EU se fokusira na neka druga pitanja. Mislim da imamo dosta razloga i dosta ujednačen pristup”, kaže Dodik.

Za kraj, kazao je da uslovljavanje bilo koje vrste treba izbjeći i da je to suština.

Share this Article