Kako je jedna vrsta mačaka (BOJA KORNJAČEVINE) postala simbol sreće u kulturama diljem svijeta

4 Min Read

Mačke su omiljene diljem svijeta zbog svoje umiljatosti, ljepote, gracioznosti i jedinstvene osobnosti. Na svijetu, ovisno o podacima, postoji između 40 i 70 pasmina mačaka, a najčešća, domaća mačka, s ljudima živi već 3500 godina. Jedna boja mačaka simbol je sreće i ima posebnu važnost u različitim kulturama i tradicijama. To su mačke boje kornjačevine, čija šarena dlaka intrigira ljude koji su joj pripisali i neka sasvim posebna značenja. Evo zašto, prema vjerovanjima, mačke boje kornjačevine donose sreću.

UZORAK NJIHOVOG KRZNA PODJEĆA NA OKLOP KORNJAČE

Mačke boje kornjačevine postale su simbol sreće u najrazličitijim kulturama, od keltskih legendi do japanskih tradicija. Kornjačevina je posebna boja mačjeg krzna koja podsjeća na uzorak kornjačinog oklopa. Zbog brojnih miješanja i genetskih promjena, njihovo je krzno poprimilo gotovo mramorni uzorak. Zanimljivo je da su mačke ove boje gotovo uvijek ženke. Mužjaci su rijetki i često su sterilni. Boja se može pronaći kod brojnih pasmina mačaka, kao što su britanska kratkodlaka mačka, Cornish rex, ragamuffin, američka kratkodlaka mačka, perzijska mačka, Maine coon i druge.

BOJA SE POJAVLJUJE KOD MAČAKA S PEDIGREOM, ALI I OBIČNIH MJEŠANKI

Ovu karakterističnu boju mogu imati i čistokrvne mačke, ali i mješanke. Jednako se pojavljuje na kratkodlakim mačkama, kao i na onima s dugom dlakom. Ponekad njihova boja može biti manje intenzivna, ali može postati čokoladna ako je krzno tamnije. Mačke boje kornjačevine mogu imati tigrastu ili šarenu dlaku. Posebno se cijene one u tri boje, crnoj, bijeloj i smeđe-narančastoj. Mi ih ovdje nazivamo jednostavno “trikolorke”, a u SAD-u i Kanadi nose ime “calico” mačke. Kada mačke boje kornjačevine imaju šaru, zovu se “torbies”. Kao i sama boja kornjačevine, ni ova šara nije specifična za jednu pasminu, već se može naći kod različitih vrsta mačaka.

MUŽJACI SU RIJETKI, PA SU STARI KELTI VJEROVALI DA JE SREĆA IMATI IH U KUĆI

Vjerovanje da mačke boje kornjačevine donose sreću javlja se u kulturama na najrazličitijim dijelovima svijeta. U Irskoj i Škotskoj se vjeruje da vlasnicima donose sreću, a u Japanu da “štite” od brodoloma. U Sjedinjenim Američkim Državama ih zovu “money cats”, mačke koje donose novac u kuću. U Turskoj pak postoji vjerovanje da je mačka boje kornjačevine stvorena mađioničarskim trikom. S obzirom na to da su mužjaci u ovoj boji rijetki, stari su Kelti vjerovali da je imati muškog “kornjačastog” mačka u kući donosi sreću, a u Kambodži su mislili da ove mace potječu od krvi mlade božice.

ŠTO MORATE ZNATI AKO I SAMI ŽELITE UDOMITI MAČKU BOJE KORNJAČEVINE

Najvažnije je znati da ova vrsta mačaka nije pasmina, već boja koju mogu imati različite vrste mačaka. Samim time, boja ne utječe na njihovo ponašanje i karakter. Međutim, neki vjeruju da mačke ove boje imaju specifičan karakter. Američka veterinarska bolnica napravila je studiju kako bi utvrdili vezu između boje mačke i njezina ponašanja. Unatoč tome što su službeni rezultati pokazali da nema jasne veze između boje dlake i ponašanja, temperamenta i osobnosti, mnogi vlasnici tvrde da su mačke boje kornjačevine energične, čak i pomalo drske.

Koju god mačku izabrali, imajte na umu da ona nije igračka već živo biće, brinite za nju kao za člana obitelji i vodite ju redovito na veterinarske preglede. Bit će vam odlično društvo i donijeti brojne trenutke sreće – baš kako staro vjerovanje kaže.

PUTNI KOFER

Share this Article