MALENI heroj: Poslije putovanja preko leda Beringovog mora, izgubljeni pas se VRATIO KUĆI

2 Min Read

Nanuk, jednogodišnji australijski ovčar, koji se izgubio tokom porodičnog putovanja prešao je 241 kilometar preko leda Beringovog mora, preživio ujed foke ili polarnog medvjeda i na kraju bezbjedno stigao u svoj dom na Aljasci.

Mendi Ivorigan, Nanukova vlasnica koja živi u Gambelu na Aljasci, i njena porodica prošlog mjeseca bili su u posjeti u Savungu, gradu na ostrvu Svetog Lorensa u Beringovom moreuzu, kada je Nanuk nestao zajedno sa njihovim drugim psom, Starlajtom, izvijestio je Enkoridz dejli njuz, prenosi Gardijan.

Polarna noć je prošla nekoliko nedelja kasnije, ali Nanuku, što na jeziku sibirskog naroda Jupik znači polarni medvjed, nije bilo ni traga.

Nekih mjesec dana pošto je Nanuk nestao, u Velsu, gradu 241 kilometara sjeveroistočno od Savunge, na zapadnoj obali Aljaske, ljudi su na društvene mreže počeli da postavljaju slike psa u pokušaju da pronađu njegove vlasnike.

„Tata mi je poslao poruku i rekao: ‘Postoji pas koji liči na Nanuka u Velsu“, navodi Mendi Ivorigan.

Ponovo je aktivirala svoj nalog na Fejsbuku da provjeri da li se možda radi o njenom izgubljenom psu. Bila je šokirana kada je shvatila da je to njen Nanuk i pitala se otkud se on našao u Velsu.

Šta je sve Nanuk doživio na svom putovanju, zauvijek će ostati misterija. Mendi vjeruje da ga je odnijela santa leda dok je jurio neki plijen.

„Prilično sam siguran da je pojeo ostatke foke ili da je uhvatio foku. Vjerovatno i ptice. On jede našu domaću hranu. Veoma je pametan.”

Kako bi vratila psa kući u Gambel, Mendi je angažovala i brod i regionalnog avioprevoznika koji je na čarter letu prevozio sportiste sa olimpijskog turnira domorodačkog stanovništva u Beringovom moreuzu.

Osim natečene noge, sa velikim tragovima ugriza od neidentifikovane životinje, Nanuk je bio prilično dobrog zdravlja.

Share this Article