SREBRENIČANKA KOJOJ SE DIVI ŠVEDSKA: Najmlađa dobitnica Zlatne krune za menadžere, lider budućnosti…

3 Min Read

Najbolji menadžer Švedske i žena lider budućnosti. Vođa, sociolog, mentor, tumač i umjetnik, tako ukratko opisuju Šeilu Mujić, rođenu Srebreničanku sa adresom u Švedskoj.

Šeila Mujić je najmlađa osoba koja je dobila Zlatnu krunu kao najbolji menadžer Švedske u zdravstvu! Godine kao menadžer doprinijele su iskustvu u vođenju, izgradnji tima, uspješnom ispunjavanju ciljeva i radu na promjenama, kao i upravljanju konfliktima. Kao i Pipi Duga Čarapa, Šeila preokreće svijet, odbacuje stare ideje, predrasude i izraz „tako smo mi uvijek radili“.

Šeila je imenovana za jednu od žena lidera Framtidena 2022. godine od strane Ledarne – glavne švedske organizacije i dobila je medijsku pažnju kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Šeila je stekla diplomu iz sociologije na Univerzitetu Linnaeus u Växjöu, obučeni je mentor i prevodilac i završila je nekoliko kurseva obuke za liderstvo, piše Ljudski.ba.

“Moju formulu za uspjeh čine blagonaklonost, jasnoća, radoznalost i velika doza hrabrosti. Liderstvo možete posmatrati kao švedski sto, gdje birate najbolje iz različitih oblasti i prilagođavate sebi i poslu kojim se bavite. Kao menadžerica, direktna sam i zahtjevna, ali u isto vrijeme razumna. Moja snaga leži u posvećenosti, uključivanju i motiviranju drugih, da vide prednosti, kao i u održavanju smirenosti u stresnim situacijama“, poručuje.

Srebrenica je Šeilin rodni grad koji je morala napustiti kada je počeo rat, kao trogodišnjakinja. Nakon toga, zajedno sa svojom porodicom otišla je u potragu za bolje sutra, koje je pronašla u Švedskoj. Unatoč tome što je iz Bosne otišla kao dijete, Šeila ističe da ipak ovoj zemlji daje veliki značaj u formiranju nje kao osobe koja je postala danas.

”Bosni dajem veliki značaj u formiranju sebe – osobe koja sam postala danas. Važno mi je da sam svjesna odakle dolazim i odakle počinje moja priča. Švedski sam državljanin. Imam svoj dom, porodicu i posao stacioniran u Švedskoj, ali ja sam Bosanka. Volim da održavam našu tradiciju, kulturu i pokušavam da provedem svoje slobodno vrijeme u svojoj domovini Bosni. Uvijek se vraćam u svoje rodno mjesto za Dan sjećanja na žrtve i genocid počinjen u Srebrenici… Toliko ljepote u jednoj državi i rado činim sve da je pokažem u najboljem svjetlu, kako bi je mnogi posjećivali. Mišljenja je da je zaista važno dati priliku mladima, a ne tjerati ih iz BiH. Vladajućim akterima poručuje da je nužno napraviti prostora za nove generacije koje će formirati državu”, odlučno poručuje.

Share this Article