ANA BRNABIĆ USTALA U ODBRANU VUČIĆA I RIJALITIJA: “Skandalozno je da kažete da je za zločine kriv ON”

4 Min Read

Premijerka Srbije Ana Brnabić optužila je danas opoziciju da “politizuje” dva nedavna masovna ubistva u Srbiji kako bi napala predsjednika Aleksandra Vučića i vlast.

Ona je poslije najave opozicije da će u ponedjeljak održati protest zbog situacije u Srbiji, podsjetila da je i u drugim zemljama bilo sličnih masovnih ubistava, ali da „niko nikada nije to iskoristio za politički obračun i napad na vlast“.

„To je nezamislivo. Skandalozno je i ljudski neshvatljivo da kažete da su za te zločine krivi Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka. Da li ste normalni, kako je on kriv? Požurili ste da politizujete i to ne doprinosi smanjivanju polarizacije u našoj zemlji“, navela je Brnabić za televiziju Happy.
“Tada nisu pozivali na proteste”

Upitala je da li je poslije masovnih ubistava 2002. u Leskovcu i 2007. godine u Jabukovcu kod Negotina, tadašnja opozicija pozivala na proteste.

“Žao mi je što se nismo svi ujedinili oko ovoga. Moramo naći način da se kao društvo okupimo i iz ovoga izađemo. Sigurna sam da ćemo riješiti mnogo problema i izaći jači ali to u ovom trenutku izgleda baš jako teško jer smo izgubili djecu i to u školi. To je na neki način prekretnica za svako društvo”, navela je Brnabić.

Ocijenila je da su masovna ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i u Mladenovcu i okolini „posljedica vremena u kome živimo“.

“U prvom redu društvenih mreža i atmosfere u kojoj se sloboda govora do te mjere zloupotrebljava i široko posmatra da je promocija nasilja na društvenim mrežama postala norma i standard sa kojim naša djeca moraju da žive”, navela je predsjednica Vlade Srbije.

Komentarišući najavu uvođenja novih mjera, ona je ocijenila da je najvažnije „potpuno razoružavanje“ Srbije.

“Mislim da smo donijeli jako dobre mjere. Izuzetno dobra mjera je i uvođenje 1.200 dodatnih policajaca samo u školama što će sigurno uticati i na značajno smanjenje vršnjačkog nasilja. Trenutno imamo 373 školska policajca na 648 školskih ustanova i sad zamislite da imate još 1.200 i da idete na više od 1.500 policajaca. To su ozbiljne mjere”, kazala je srbijanska premijerka.

Dodala je da „ljudski i kao roditelj“ razumije zahtjeve za vraćanje smrtne kazne, ali i da postoje razlozi zbog kojih je takva kazna ukinuta u Srbiji.

“Mislim da ne treba da se vraća smrtna kazna ali mogu da razumijem da ljudi sada to žele da vide”, kazala je Brnabić.
O rijalitijima

Brnabić je ocijenila je i da su zahtjevi za ukidanjem reality programa u Srbiji, poslije dva masovna ubistva u kojima je stradalo 17, a ranjeno više od 20 osoba, pokušaj da se stvari “pojednostave”.

Ona je navela da reality programi “nisu specifičnost” Srbije i da dječak koji je u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devet osoba „sigurno nije gledao reality program”.

“Kako je moguće da neko na taj način pojednostavljuje stvari i kaže ‘to je rješenje’. Vas u stvari nije briga za rješenje, vas interesuje politička borba“, ocijenila je srbijanska premijerka u gostovanju na televiziji Happy.

Dodala je da je među predstavnicima opozicije koji traže ukidanje reality programa i „političar koji je doveo reality u Srbiju i obogatio se od toga“.

“To je čovjek koji je rodonačelnik reality programa u Srbiji, koji je uzeo izuzetno važan objekat za djecu i od njega napravio objekat za snimanje realityja”, kazala je Brnabić.

Share this Article